Szent Ferenc-napi paprikafesztivált rendeznek Szeged-Alsóvároson
A fűszerpaprika-termesztés hagyományait bemutató fesztivált tartanak szombaton, Szent Ferenc ünnepét megelőzően Szeged-Alsóvároson – közölte Petri Márta, a Ferences Látogatóközpont vezetője az MTI-vel.
A Dél-Alföldön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek ezen a vidéken, először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig „a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására volt kiváló.
A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a XIX. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált.
Szombaton a ferences gyógyító hagyományokat bemutató programok mellett paprika- és fűszerpiac várja a látogatókat, a bográcsokban paprikás ételek főnek. A családokat egész nap játszóház várja népi hangszerek készítésével, kódexmásolással, paprikás kísérletekkel, a fűszernövényekről szóló foglalkozásokkal, de lesz méhészeti bemutató is. A nap fénypontjának a paprikaszentelés ígérkezik, a tájházból zenés-táncos menet hozza át a paprikát a ferences templomhoz, ahol a paprikás terményoltáránál a gazdálkodók áldást kaphatnak egész éves munkájukra.
Az Alsóvárosi Napsugaras Tájházban a családi programok mellett a vendégek megismerkedhetnek a fűszerpaprika-termesztés, valamint feldolgozás eszközeivel, és néhány mozzanatot, a paprikafűzést és hasítást ki is próbálhatják. Késő délután pedig paprikabált rendeznek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Két napig Korea a Margit-szigetre költözik: indul az ingyenes KoreaON 2025 kulturális fesztivál!
A budapesti nyár idén is elhozza a KoreaON kulturális fesztivált,…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A magyarok adnak a leggyakrabban online borravalót az ételfutároknak
Továbbra is népszerű a magyarok körében a borravaló adása, ami…
Tovább olvasom >Megőrizte első helyét az online élelmiszerpiacon a Kifli.hu
A Kifli.hu került a dobogó legfelső fokára az idéntől már…
Tovább olvasom >SAP: A felhős fejlesztéssel a sör is finomabb
A 130 éves Budweiser Budvar kiváló söreiről ismert, azonban vállalatirányítási…
Tovább olvasom >