Szent Ferenc-napi paprikafesztivált rendeznek Szeged-Alsóvároson
A fűszerpaprika-termesztés hagyományait bemutató fesztivált tartanak szombaton, Szent Ferenc ünnepét megelőzően Szeged-Alsóvároson – közölte Petri Márta, a Ferences Látogatóközpont vezetője az MTI-vel.
A Dél-Alföldön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek ezen a vidéken, először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig „a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására volt kiváló.
A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a XIX. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált.
Szombaton a ferences gyógyító hagyományokat bemutató programok mellett paprika- és fűszerpiac várja a látogatókat, a bográcsokban paprikás ételek főnek. A családokat egész nap játszóház várja népi hangszerek készítésével, kódexmásolással, paprikás kísérletekkel, a fűszernövényekről szóló foglalkozásokkal, de lesz méhészeti bemutató is. A nap fénypontjának a paprikaszentelés ígérkezik, a tájházból zenés-táncos menet hozza át a paprikát a ferences templomhoz, ahol a paprikás terményoltáránál a gazdálkodók áldást kaphatnak egész éves munkájukra.
Az Alsóvárosi Napsugaras Tájházban a családi programok mellett a vendégek megismerkedhetnek a fűszerpaprika-termesztés, valamint feldolgozás eszközeivel, és néhány mozzanatot, a paprikafűzést és hasítást ki is próbálhatják. Késő délután pedig paprikabált rendeznek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Valentin-napi gasztronómiai kaland Gianni Annonival a Candy szervezésében
Egy igazán különleges desszertkészítő élményre invitálta a gasztronómia szerelmeseit a…
Tovább olvasom >Gasztronómiai fesztiválok egész évben a Balatonnál
A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy…
Tovább olvasom >Megvan az itthoni vendéglátóipari költés lélektani határa
Többek között ez is kiderül abból a reprezentatív kutatásból, amely…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Munch-ba olvad Románia legnagyobb ételmentő platformja, így már közel hatezer partnertől lehet ételt menteni
A cseh versenytárs felvásárlása után, Romániában is folytatja a stratégiáját…
Tovább olvasom >A Valentin-napi hulladék kétharmada nem újrahasznosítható
Az Európai Unióban egyetlen Valentin-napon több mint 100 000 tonna…
Tovább olvasom >95 millió forint segítség másfél hónap alatt a Tesco munkatársaitól és vásárlóitól a rászorulóknak
95 millió forinttal támogatja az ország legnagyobb adománygyűjtő csapata az…
Tovább olvasom >