Szent Ferenc-napi paprikafesztivált rendeznek Szeged-Alsóvároson
A fűszerpaprika-termesztés hagyományait bemutató fesztivált tartanak szombaton, Szent Ferenc ünnepét megelőzően Szeged-Alsóvároson – közölte Petri Márta, a Ferences Látogatóközpont vezetője az MTI-vel.
A Dél-Alföldön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek ezen a vidéken, először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig „a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására volt kiváló.
A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a XIX. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált.
Szombaton a ferences gyógyító hagyományokat bemutató programok mellett paprika- és fűszerpiac várja a látogatókat, a bográcsokban paprikás ételek főnek. A családokat egész nap játszóház várja népi hangszerek készítésével, kódexmásolással, paprikás kísérletekkel, a fűszernövényekről szóló foglalkozásokkal, de lesz méhészeti bemutató is. A nap fénypontjának a paprikaszentelés ígérkezik, a tájházból zenés-táncos menet hozza át a paprikát a ferences templomhoz, ahol a paprikás terményoltáránál a gazdálkodók áldást kaphatnak egész éves munkájukra.
Az Alsóvárosi Napsugaras Tájházban a családi programok mellett a vendégek megismerkedhetnek a fűszerpaprika-termesztés, valamint feldolgozás eszközeivel, és néhány mozzanatot, a paprikafűzést és hasítást ki is próbálhatják. Késő délután pedig paprikabált rendeznek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egy korszak lezárul, egy új indul – marketingvezetői váltás az Eisbergnél
Két év után búcsúzik az Eisbergtől Gál Judit, a cég…
Tovább olvasom >Így maradhat egészséges a haj és bőr a közeledő nyári kánikulában is
A hajformázás, festés és szárítás mind gyengíthetik a haj belső…
Tovább olvasom >Új márkastratégiával és szerethető figurával újít az Auchan
A 27 éves jubileum alkalmából nem csak akciókkal és nyereményjátékkal…
Tovább olvasom >