Szekszárdi fölény az Év Bortermelője versenyben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 07. 12:18

Öten maradtak versenyben az idei megmérettetésen, közülük hárman Szekszárdot képviselik.

A Magyar Bor Akadémia szélesítette azok körét, akik 2011-ben leadhatják jelölésüket az Év Bortermelőjére. Az elmúlt években kifejezetten a borász szakemberek, szakmabeliek, étteremvezetők, séfek, szomeliék véleménye számított, tavaly azonban jelentősen szélesedett a kör: a legismertebb borszakmai magazinok előfizetői is leadhatták voksukat. Idén a borkedvelők, borfogyasztók egy jelentős része is jelölhetett, de a lehetőség bárki számára adott volt: elég volt a Budavári Borfesztivál közösségi oldalához csatlakozni, és már küldhették is a jelölést. Idén közel ezer jelölés érkezett.

Túl nagy meglepetés nem érte az Akadémiát, miután az 5 legtöbb jelölést kapott borász közül 4 már tavaly is bemutatkozhatott. Íme a jelöltek névsora:

Áts Károly, tősgyökeres Tokaj-hegyaljai. A borkészítés mesterségét édesapjától tanulta. Mi sem bizonyítja jobban rátermettségét, elismertségét, mint hogy a Royal Tokaji Borászat róla, mint főborászról nevezte el egyik termékét (Áts Cuvée). Idén második alkalommal került be az 5 legjobb közé.

Dúzsi Tamás, a Szekszárdon tevékenykedő rosétudor szintén második alkalommal került a döntőbe. Borai a világon mindenhol megállnák a helyüket. Ahogy ő is mondja: a titok az, hogy nincs titok.

Heimann Zoltán az új versenyző. Családjában már a tizedik generáció foglalkozik Szekszárdon borkészítéssel, szőlőműveléssel. Idén ő kapta a Németországban alapított „Év Európai Borszakértője” díjat.

Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidék és Magyarország első és eddig egyetlen hölgy jelöltje. Harmadik alkalommal került az öt legjobb közé. Folyamatos minőséggel, újdonságokkal, szeretettel készült borokat kínál egész évben.

Vida Péter boraiból minden egyes korty gondolkodásra, elmélkedésre ösztönöz. A borász senkit nem enged haza felejthetetlen élmények és szellemi útravaló nélkül. Az idén negyedik alakommal jelölt borász talán az idén megkapja a legnagyobb szakmai elismerést.

A jelöltek a Borest a Bor Akadémián mutatkoznak be boraikkal november 18-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket. A rendezvényre a www.magyarborakademia.hu oldalon lehet regisztrálni.

A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen a 2011. Év Bortermelője. Az eredményhirdetésre december 2-án kerül sor – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink