Szégyentábla

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 04. 25. 08:00

A húsvéti élelmiszer-biztonsági ellenőrzések eredményei, pontosabban a tavalyi hasonló kampánytól elmaradó elmarasztalás egyebek mellett azt is mutatja, hogy az élelmi lánc minden szereplője visszafogta magát, s igyekezett a törvényes mezsgyén maradni. Nemcsak a fogyasztó, hanem a boltosok, forgalmazók, feldolgozók és a termelők is jól jártak. Rajtuk nem múlt, hogy finom étkek készülhettek otthon. Az már kiderült, hogy a bolti forgalomba került élelmiszer biztonságos volt, s arra még várni kell, hogy a statisztika kiderítse, az élelmiszerlánc szereplőinek milyen üzletet hoztak az ünnepet megelőző napok. Ha az egy hónapos akció mérlegét vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy az éves kilencmillió tonnásra becsült élelmiszer-fogyasztás pirinyó részével, 25 tonnával volt csak baj.
Bár nagyobb botrány eddig nem volt, az élelmiszer-biztonsági ellenőrzések alapján úgy tűnik: az idei szezont megelőző ellenőrzések során a tavaly lefoglalt árumennyiség tizedét sem kellett elszállíttatni. A kifogásolt termékek után pedig összesen 24 millió forintnyi bírságot szabtak ki az ellenőrök.
Kisebb fogásokat persze jócskán találtak az állat-egészségügyi élelmiszer-ellenőrök. Lakossági bejelentés alapján egy ásotthalmi tanyán különféle állati testrészekre, oszlásnak indult maradványokra bukkantak a rendőrök. Pest megyében, egy érdi hentesüzletben és egy XVII. kerületi bezárt strandon találtak illegális feldolgozót. A két helyen összesen 3,6 tonnányi húst találtak. Tápiószelén egy családi házban négytonnányi hamisított címkéjű húskészítményt foglaltak le. Az itt készített sonkát, szalonnát és füstölt húst a környékbeli boltokban forgalmazták egy már nem létező cég címkéjével. A szégyenlista kiegészült egy gyáli és egy szentmártonkátai feldolgozóval: előbbinél 843 kiló húst, utóbbinál 1,5 tonna zsírt foglaltak le. Illegális feldolgozás, tisztázatlan árueredet, hiányos jelölés, raktározási és hűtési szabálytalanságok miatt egyébként 645 feldolgozónál és 3576 üzletben vizsgálódnak.
Csaknem ötezer kisebb-nagyobb üzletet, vendéglátót ellenőrzött az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a húsvétot megelőző három hétben. Közülük másfél ezret bírságoltak meg. A kirótt büntetés több mint 118 millió forint. Többek között az élelmiszer-kereskedők tisztasági feltételeit, a tej- és húskészítmények szavatosságát vizsgálták az ÁNTSZ szakemberei, de azt is ellenőrizték, hogy a forgalmazók engedélyezett tojásfestéket árulnak-e. A legtöbb probléma a lejárt szavatossággal volt. A bírságok zömét, 111 millió forintot emiatt rótták ki a kereskedőkre.
Egyelőre még külön ellenőrzött az állat- és nép-egészségügyi szolgálat, de az esztendő második felétől egységes élelmiszer-ellenőrző szervezetet hoznak létre. Élelmiszer-ipari mérnökök, vegyészmérnökök, növényorvosok, közegészségügyi felügyelők és humán orvosok hada vizsgálja majd az élelmiszerlánc mindegyik részét. Az új élelmiszer-ellenőrző hatóság, beleértve a növény- és talajvédelmi szolgálatot, a borminősítő igazgatóságot, az élelmiszerek biztonságát és minőségét vizsgálja majd. Emellett a fogyasztóvédők a gazdasági károkozást ellenőrzik majd, azt, hogy megkárosítják-e a fogyasztót. Az agrártárcánál már elkészült az a törvénymódosítás-tervezet, amelyik a jelenlegi enyhe büntetéseken szigorítana. Egyelőre még csak a közigazgatási egyeztetés folyik, de a kiszivárogtatott hírekből annyit lehet sejteni, hogy a kirótt büntetés befizetésének felgyorsítását szeretnék elérni. Ezen kívül azt is, hogy a megszűnt, nem létező vagy névbitorló csalók se bújhassanak el az élelmiszer-biztonsági büntetés elől. Ugyanis eddig az ilyen cégekkel, az áru elkobzásán és megsemmisítésén túl, nem sokat tudtak kezdeni. De az újdonságok között szerepel az a javaslat is, hogy szégyentáblát akaszthassanak az elmarasztalt boltok vagy üzem bejáratára, így hozva a vásárlók tudomására: itt be akarták csapni őket.

Kapcsolódó cikkeink