Száztíz millió euró kártérítést követel a magyar államtól egy portugál kekszgyártó cég

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 04. 11:08

Lezárult a magyar állam és a DanCake portugál kekszgyártó vállalat közötti jogvita miatt indított nemzetközi választott bírósági eljárás első szakasza, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID) döntése szerint Magyarország a Fővárosi Törvényszék ítéletével megszegte a külföldi befektetések védelmére vonatkozó alapelveket. A Dancake összesen 110 millió euró kártérítésre tart igényt – közölte a cég az MTI-vel szerdán.

dancakeA portugál cég azért fordult a választott bírósághoz, mert 2006-ban a Fővárosi Törvényszék egy beszállító kezdeményezésére felszámolta a vállalatot annak ellenére, hogy a kevesebb mint 10 ezer eurós lejárt tartozást a DanCake a beszállító felé rendezte, és a hitelezőkkel is megállapodásra jutott a cég megmentéséről. (A DanCake akkori értéken 22 millió eurós beruházást hajtott végre Magyarországon a kilencvenes években, amivel több mint 70 munkahelyet teremtett.)

A cég közölte: az eljárás 2012 és 2015 között zajlott, a pereskedést lezáró végleges ítélettel szemben nincs helye fellebbezésnek, ami a DanCake győzelmét jelenti. A vállalat szerint ez az első alkalom, hogy Magyarország pert veszített a nemzetközi fórumon, így az ítélet fontos mérföldkő abban a folyamatban, amelynek célja a külföldi befektetések védelmének megfelelő biztosítása az országban.

A döntés után az eljárás az utolsó szakaszához ért, most arról döntenek, hogy a portugál vállalat milyen kártérítést kapjon. Ez 2015 október és 2016 október között zajlik, a végső ítélet várhatóan 2017 márciusban lesz.

A DanCake független nemzetközi tanácsadók elemzésére alapozva összesen 110 millió eurós kártérítésre tart igényt az 1997-es befektetésének, valamint a potenciális üzleti haszon elmaradásának kompenzációjaként. Ez tartalmazza a DanCake Portugália közvetett veszteségét, valamint a nyolc évig tartó jogvitából eredő költségek megtérítését is.

Az MTI kérdésére, hogy miért a választott bíróság tárgyalta az ügyet, a cég közölte: erre a Magyarország és Portugália között fennálló kétoldali beruházási egyezmény ad felhatalmazást. A bíróság döntése végleges, nem fellebbezhető, a kompenzációs díj kifizetését az Európai Unió garantálja. Közlésük szerint voltak kísérleteik az ügy megoldására az akkori kormányzattal, amelyek zátonyra futottak, ezt követően nyújtották be kárigényünket az ICSID felé. A kártérítés összegét független nemzetközi jogi szakemberekből álló választott bíróság fogja megállapítani. A cég a felszámolás óta nem tevékenykedik Magyarországon.

A DanCake évi 50 millió euró forgalmat lebonyolító cég a világ második legnagyobb vajas keksz gyártója, kekszeket, kétszersülteket és süteményeket gyárt, több mint 80 országba exportál világszerte. Partnerei között van a Lidl, az Aldi, a Walmart, a Tesco, az Auchan és számos más áruház. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink