Százötven millió eurós mentőcsomag az uniós zöldségágazatnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 08. 14:10

Gyorssegélyt ítélt meg az EU a hasmenéses járvány miatt a gazdáknak, és várhatóan a tagállamok is segítséget nyújtanak a termelőknek. Az orosz piac továbbra is zárva, és még mindig nem tudni, mi okozza a bajt.

Az Európai Bizottság  150 millió eurós mentőcsomagot indítványozott azoknak a gazdáknak a megsegítésére, akiknek a zöldségkészletei eladhatatlannak bizonyultak, mert a német hasmenéses járvány miatt megingott a fogyasztói bizalom. A járványnak eddig 22 halálos áldozata van, és több mint 2400-an betegedtek meg. A német hatóságok többször is tévesen jelölték meg a fertőzés forrását. Először a spanyol uborkától és egyéb zöldségféléktől óvtak, amelynek hatására drámaian visszaesett a belső fogyasztás. Talán még ennél is nagyobb probléma, hogy az uniós zöldség legnagyobb vevője, Oroszország a múlt héten megtiltotta európai áru importálását.

Vissza kell állítani a bizalmat az Európai Unióban az egészséges európai élelmiszerek, köztük a zöldségek iránt – hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Luxembourgban, az EU-tagországok rendkívüli mezőgazdasági miniszteri találkozója előtt nyilatkozva. Hozzátette: az európai zöldségpiac megingott, az összeomlás határán van.


Oroszország visszavonja a zöldségimport-tilalmat, amint az EU-tól megfelelő biztonsági garanciákat kap – jelentette ki Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes kedden Moszkvában. A kérdés vélhetőleg napirendre kerül a Nyizsnyij Novgorodban rendezett Oroszország–EU csúcson is. Az Európai Bizottság még a múlt héten tiltakozott a lépés ellen, mondván, az nem felel meg a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) előírásainak – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink