Százféle pezsgő a nagykóstolón
Csaknem ötven márkától mintegy százféle pezsgőt, champagne-t, cavát, proseccót, habzó- és gyöngyözőbort vonultatott fel a Pezsgő Június Nagykóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapestben.
Harsányi Dávid szervező az MTI-nek elmondta: tavaly Pezsgő Szalon néven tartották meg először a sétáló kóstolót, és a kedvező visszajelzések miatt idén ismét megrendezték, ám új elnevezéssel. A Pezsgő Június címmel ugyanis hangsúlyozni szerették volna: a pezsgő nem csak a szilveszter, az ünnepek itala lehet. „A nyár kifejezetten jól áll a pezsgőnek, hiszen a meleg napokon legalább olyan jól esik egy pohár buborékos ital, mint a különleges események alkalmával” – hívta fel a figyelmet a szakember.
Céljuk ezért az volt, hogy a nyári szezon elején a közönségnek széles kitekintést nyújtsanak nemcsak a klasszikus pezsgők, hanem a habzó- és gyöngyözőborok világára is, ami azért is fontos, mert ezeket az italokat – ellentétben például a champagne-okkal – a mindennapokban is megengedheti magának az ember – jegyezte meg.
Harsányi Dávid elmondta: a tavalyi tapasztalatok szerint már nemcsak a borhoz magasabb szinten értők, hanem a szélesebb közönség is egyre jobban érdeklődik a pezsgők iránt, és fogyasztja is a buborékos italokat. A habzó- vagy gyöngyözőborok sokszor kiváltják már a rozé- vagy illatos fehérborból készült fröccsöket – emlékeztetett.
A szakember beszámolója szerint a jövedéki törvény megváltozásával már a kisebb hazai pincészetek is készíthetnek tradicionális pezsgőt, a fejlődés pedig már jól látható: önerőből vagy neves készítőkkel összefogva egyre több magyar pincészet jelentkezik saját pezsgővel.
A minőség a nagy hazai márkák terén igen jó, de a Pezsgő Június kitekintést nyújt külföldre is: proseccók, cavák és champagne-ok is szerepelnek a kínálatban – fűzte hozzá Harsányi Dávid.
A rendezvény egyik idei mesterkurzusán somlói és champagne-i pezsgőket lehetett egymás mellett kóstolni a somlói Kreinbacher birtok pezsgőit Paul Bara champagne-okkal összehasonlítva; a két pincészet közötti kapcsot a pezsgőmester, Christian Forget jelenti.
A Champagne színei címet viselő mesterkurzuson blanc de blancs-tól a rosé pezsgőkig tekintették át a műfaj vezető francia borvidékének kínálatát, míg a harmadik masterclass a technológiák közötti különbségeket szemlélteti, részben az idei főtámogató, a Francois pezsgőire építve. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Minden korty egy új fejezet – teljesen megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád
A borkészítés minden fázisát elemezve és átgondolva, a legújabb trendeknek…
Tovább olvasom >Nemzetközi szinten csökken, itthon nő a pezsgőfogyasztás
A pezsgő mindig is a luxus szimbóluma volt, amelyet az…
Tovább olvasom >Hungaria-partnertalálkozó
Partnertalálkozóval ünnepelte a Hungaria pezsgőmárka 70 éves születésnapját. A május…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csődvédelem alá került a Pepco német leányvállalata
A diszkontlánc német egysége fizetésképtelenséget jelentett be, miközben a Pepco-csoport…
Tovább olvasom >Az Anna-bálon ünnepel az idén harminc éves Édes Anna
Együtt ünnepli az Anna-bálok két évszázados múltját és az Édes…
Tovább olvasom >Jelentős gyógyszeripari beruházás Magyarországon – az Egis állami támogatással fejleszt Körmenden
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. újabb, több mint 14 milliárd forint…
Tovább olvasom >