Százféle pezsgő a nagykóstolón
Csaknem ötven márkától mintegy százféle pezsgőt, champagne-t, cavát, proseccót, habzó- és gyöngyözőbort vonultatott fel a Pezsgő Június Nagykóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapestben.
Harsányi Dávid szervező az MTI-nek elmondta: tavaly Pezsgő Szalon néven tartották meg először a sétáló kóstolót, és a kedvező visszajelzések miatt idén ismét megrendezték, ám új elnevezéssel. A Pezsgő Június címmel ugyanis hangsúlyozni szerették volna: a pezsgő nem csak a szilveszter, az ünnepek itala lehet. „A nyár kifejezetten jól áll a pezsgőnek, hiszen a meleg napokon legalább olyan jól esik egy pohár buborékos ital, mint a különleges események alkalmával” – hívta fel a figyelmet a szakember.
Céljuk ezért az volt, hogy a nyári szezon elején a közönségnek széles kitekintést nyújtsanak nemcsak a klasszikus pezsgők, hanem a habzó- és gyöngyözőborok világára is, ami azért is fontos, mert ezeket az italokat – ellentétben például a champagne-okkal – a mindennapokban is megengedheti magának az ember – jegyezte meg.
Harsányi Dávid elmondta: a tavalyi tapasztalatok szerint már nemcsak a borhoz magasabb szinten értők, hanem a szélesebb közönség is egyre jobban érdeklődik a pezsgők iránt, és fogyasztja is a buborékos italokat. A habzó- vagy gyöngyözőborok sokszor kiváltják már a rozé- vagy illatos fehérborból készült fröccsöket – emlékeztetett.
A szakember beszámolója szerint a jövedéki törvény megváltozásával már a kisebb hazai pincészetek is készíthetnek tradicionális pezsgőt, a fejlődés pedig már jól látható: önerőből vagy neves készítőkkel összefogva egyre több magyar pincészet jelentkezik saját pezsgővel.
A minőség a nagy hazai márkák terén igen jó, de a Pezsgő Június kitekintést nyújt külföldre is: proseccók, cavák és champagne-ok is szerepelnek a kínálatban – fűzte hozzá Harsányi Dávid.
A rendezvény egyik idei mesterkurzusán somlói és champagne-i pezsgőket lehetett egymás mellett kóstolni a somlói Kreinbacher birtok pezsgőit Paul Bara champagne-okkal összehasonlítva; a két pincészet közötti kapcsot a pezsgőmester, Christian Forget jelenti.
A Champagne színei címet viselő mesterkurzuson blanc de blancs-tól a rosé pezsgőkig tekintették át a műfaj vezető francia borvidékének kínálatát, míg a harmadik masterclass a technológiák közötti különbségeket szemlélteti, részben az idei főtámogató, a Francois pezsgőire építve. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nyárindító bor és pezsgő ünnep a Szabadság téren
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >Magyar pezsgők sikere a 2024-es Pezsgő Világbajnokságon
Több magyar pezsgőpincészet is kiemelkedő eredményeket ért el a 2024-es…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Jelentősen nőtt az Alibaba negyedéves nyeresége
Az Alibaba Group Holding kínai e-kereskedelmi óriás adózott eredménye jelentősen…
Tovább olvasom >Új marketing- és kommunikációs vezetővel erősít a Gránit Alapkezelő
2025 februárjától Csonka Attila irányítja a Gránit Alapkezelő marketing-, kommunikációs…
Tovább olvasom >