Százból két vendéglátóhely működését függesztették fel a Csillagvizsgáló akcióban
Csaknem 100 budapesti vendéglátóhely italkínálatát ellenőrizték az augusztusi Csillagvizsgáló akció során, súlyos élelmiszerbiztonsági hiba és nyomon követési hiányosságok miatt két hely tevékenységét függesztették fel ideiglenesen a szakemberek – mondta el Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
A főváros tíz kerületében egy nap alatt 86 felügyelő ellenőrizte a részben kockázatelemzéssel, részben véletlenszerűen kiválasztott vendéglátó egységeket, 195 terméknél végeztek nyomon követési vizsgálatot, 184 terméket a laboratóriumban is megvizsgáltak. A cél az ismeretlen eredetű, illetve hamisított alkoholos italok és borászati termékek forgalmazásának megakadályozása volt – számolt be az FM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) akciójáról az államtitkár.
Csaknem 30 termék beszerzéséről a vállalkozások nem rendelkeztek igazolással, ezeket a nyomon nem követhető italokat zárolták az ellenőrök. A laboratóriumban megvizsgált tételekből 16 borászati termék nem felelt meg, további egy gyümölcsbornál, 9 pálinkánál és egy vodkánál mutattak ki analitikai problémát a laborvizsgálatok – ismertette Zsigó Róbert.
Az eljárás 27 ügyben még tart. Az államtitkár hangsúlyozta: mivel jellemzően kis- és középvállalkozásokat érintett az ellenőrzés, az elsődleges cél nem a büntetés, hanem a hibák javítása volt. Ezért 33 esetben figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat az ellenőrök.
Négy ügyben minőségvédelmi, kettőnél pedig eljárási bírság várható, ezek megállapítása folyamatban van – tette hozzá.
Zsigó Róbert felidézte: a Nébih korábban egy budapesti belvárosi vendéglátó egységben tartott ellenőrzést, ahol a forgalmazott 18 alkoholos italból kettő hamisított volt, 16 terméknél pedig a nyomon követést nem tudták igazolni.
Tavasszal a Balatoni vihar elnevezésű, háromnapos borászati üzemellenőrzés során négy üzem ideiglenes bezárását kellett elrendelni Veszprém megyében.
Mindkét ellenőrzés azt igazolta, hogy érdemes komplex akciókat szervezni – szögezte le az államtitkár.
Zsigó Róbert elmondta: az ágazat védelme érdekében a földművelésügyi tárca és a Nébih tervei között szerepel, hogy a borokhoz hasonlóan a pálinkák esetében is kötelező legyen a forgalomba hozatal előtti minősítés.
A kereskedelmi pálinkafőzők segítésére a Nébih kidolgozta a pálinkatermékek speciális jelölési útmutatójának tervezetét. A termelőket, a kereskedőket és az ellenőröket is segítő dokumentum szakmai egyeztetése már megkezdődött – közölte.
Folyik az aszúszüret kiemelt ellenőrzése, de a prémium éttermeknél is várható komplex, a termékek minőségére, a nyomon követhetőségre és a higiéniai feltételek teljesítésére kiterjedő vizsgálat – jelezte az államtitkár. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Egyre nagyobb a német fogyasztók hazai élelmiszerekbe vetett bizalma
A német fogyasztók 89%-a biztonságosnak vagy nagyon biztonságosnak tartja az…
Tovább olvasom >Fogyasztóvédelem új alapokon
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) 2025. január 1-jén…
Tovább olvasom >Történelmi fejlődésen ment keresztül a magyar vidék
A magyar vidék történelmi fejlődésen ment keresztül 2010 óta, de…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mélyponton a Sziget: sorozatban második éve veszteséges a fesztiválcég
A Sziget Fesztivált szervező Sziget Kulturális Menedzsment Iroda Zrt. 2024-ben…
Tovább olvasom >Szállodaigazgatói kinevezés
Polyák Norbertet, az MVI alelnökét nevezték ki a májusban nyíló…
Tovább olvasom >Gundel Alumni Közösség
A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, korábbi nevén az…
Tovább olvasom >