Századfordulós menük a főiskolán rendezett versenyen
Idén 14. alkalommal rendezte meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Kara a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt. A szakmai megmérettetésre 1880-1910 közötti időből származó ételsorokkal nevezhettek hagyományőrzők, szakemberek, illetve főiskolás hallgatók 3-5 fős csapatai.
A szervezők kiemelték: a századforduló alatt hazánkban is felerősödött a nemzetközi gasztronómia iránti érdeklődés, az étlapokon megjelentek az osztrák és francia konyha hatásai, mindez pedig a magyar ételkínálat bővülését eredményezte. Ezeket az évtizedeket a rendkívül precíz, igényes szakácsmunka jellemezte: az ételkészítés során pontosan betartották a technológiai előírásokat, megfelelő alapanyagokat használtak és előírásszerűen fűszereztek.
A BGF Alkotmány utcai tankonyhájában zajló versenyen a Szakemberek kategóriában a veresegyházi Dédi Vendégháza állhatott a dobogó felső fokára, a Hagyományőrzők között pedig az Acsai Gazdasszonyok csapata szerezte meg az első helyet. Szintén hagyományőrző együttes, az isaszegi Dózsa György Művelődési Otthon formációja kapta a közönségdíjat, míg a Főiskolás hallgatók kategóriában a BGF Ponyva lepény nevű csapata bizonyult a legjobbnak. Ők emellett a zsűri döntése alapján elnyerték a Benke László által felajánlott fődíjat, azaz az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándorserleget is.
A győztes menüsor: konyakos gombakrémleves kapros rákgombóccal; szarvasbélszín libamájjal, narancsos spanyolmártással, lilakáposztás sütőtöktoronnyal és burgonyafánkkal; valamint flódni áfonyás-mákos töltelékkel, erdei gyümölcsmártással és bazsalikomos vanília fagylalttal.
Kapcsolódó cikkeink
Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Csütörtökön kezdődik a 13. Avasi Borangolás Miskolcon
Idén is megrendezik az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol a belváros…
Tovább olvasom >Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >