Száz tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a Nébih

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 19. 10:54

Száz tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert az októberben lefoglalt szállítmányban a burgonya gyűrűs rothadását okozó baktérium jelenlétét mutatta ki a hivatal bakteriológiai laboratóriuma – tájékoztatta a Nébih szerdán az MTI-t.

A fertőzött burgonyából semmi nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba – hangsúlyozta közleményében a hivatal. Az esetet követően a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága elrendelte a Lengyelországból érkező burgonyaszállítmányok fokozott ellenőrzését.

Az előzményekkel kapcsolatban a Nébih arról tájékoztatott: a Lengyelországban széleskörűen elterjedt baktériumos betegség Magyarországon nem fordul elő. Nagy gazdasági kárt okoz, mivel nincs ellene védekezési lehetőség, ezért a Nébih szakmai irányításával a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai rendszeresen ellenőrzik a Lengyelországból érkező burgonyát.

Ezek az ellenőrzések eddig negatív eredménnyel zárultak, idén azonban a lengyel társhatóság által előzetesen nem engedélyezett szállításokat is felderítettek a szakemberek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón végzett októberi ellenőrzés során vett mintában a bakteriológiai laboratórium azonosította, majd november végén megerősítette a baktérium látens előfordulását. Ezután semmisítették meg az addig forgalomba hozatali korlátozás alatt tárolt fertőzött burgonyát – közölte a hivatal.

Az eset óta fokozottan ellenőrzik a Lengyelországból érkező burgonya-küldeményeket. A növény-egészségügyi előírásoknak nem megfelelő szállítmányokat feltartóztatják és tételes laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Az ellenőrzés során fertőzöttnek bizonyuló tételeket zárolják és megsemmisítik – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink