Szavazhatunk az ország kedvenc ételére

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 19. 00:03

Tegnaptól 4 héten keresztül lehet szavazni Magyarország kedvenc ételére. Az online “népszavazást” a NetPincér.hu, Magyarország legnagyobb ételrendelő portálja szervezi a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai ajánlásával.

A Torkos Csütörtök napján induló szavazáson leves, főétel és desszert kategóriában, kategóriánként 25 étel közül lehet a kedvencekre szavazni. A "Magyarország Kedvenc Étele" szavazáson szereplő ételek listája 5000 fő megkérdezésével, majd Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökének útmutatásával került összeállításra.
A szervezők több mint 200 ezer leadott szavazatra számítanak. A szavazatok összesítését követően 2010. március 23-án ünnepélyes keretek között jelentik be, hogy mi Magyarország kedvenc étele.
Az abszolút kedvenc és kategóriánként az első három legkedveltebb étel bemutatásával. A "győztes" ételek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ajánlása alapján Venesz József és Túrós Emil receptkönyvében szereplő receptek szerint készülnek el.
A kategóriákba jellemzően magyar ételek kerültek. Az előszavazáson a főételek között a rakott krumpli végzett az élen, a töltött káposzta, a marhapörkölt, a brassói aprópecsenye és a hortobágyi húsos palacsinta előtt. Klasszikus kímélő ételként bejutott a rántott sajt, és némi meglepetésre a krumplis tésztára és a tojásos nokedlire is szavazhatunk.
A desszert kategóriában ínycsiklandó finomságok szerepelnek. A somlói, a házi palacsinta és a mákos guba mellett megtaláljuk a túrógombócot, a zserbót, a rétest és a rigójancsit is.
A főzelék nem tartozik a kedvenceink közé – alig néhányan említették meg.
A húsalapanyagok között a sertés dominál, azonban meglepetésre a klasszikus disznótoros sült kolbász és hurka hiányoznak a kedvencek közül. A csirke-, birka- és marhahúsból készült ételek mellett mindössze egy-egy hal- és vadétel szerepel a listán.
"Kezdeményezésünk célja, hogy a Magyarország kedvenc étele szavazás segítségével, a társadalom széles rétegéhez eljutva felhívjuk a figyelmet gasztronómiai gazdagságunkra, ezzel hozzájárulva a gasztronómiai kultúra fejlődéséhez Magyarországon" – mondta Perger Péter NetPincér.hu ügyvezetője.
Az ételek listája a www.kedvencetel.hu oldalon tekinthetők meg, ahol a szavazhatunk kedvenc ételünkre – írja a HáziPatika.com.


Kapcsolódó cikkeink