Másfél milliárdot meghaladó beruházások a Tedej Zrt. szarvasmarha-telepein

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 31. 11:38

Az elmúlt években a Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. több mint 1,6 milliárd forintot fordított szarvasmarha telepeinek fejlesztésére – közölte Bódi László, a cég vezérigazgatója az MTI-vel.

A fejlesztések egy része kötelező környezetvédelmi beruházás volt, a trágyakezelési fejlesztések keretében közel 40 000 tonna szilárd trágya és 21 000 köbméteres hígtrágya tározót létesítettek – tette hozzá. A Tedej vállalatcsoport minden telepén megoldott a tiszta esővíz trágyalétől való elkülönítése.

Beszámolt arról is, hogy a kötelező környezetvédelmi beruházások mellett számos korszerűsítési fejlesztést is végrehajtott a Tedej Zrt. Ennek keretében épült egy 50 állásos körforgó rendszerű fejőház.

Hozzátette: Tedejen silóteret, széna tárolókat, szilárd burkolatú utakat is létesítettek valamint számos régi istállót újítottak fel, az állatok számára komfortosabb környezetet biztosítva. A fejlesztések eredményeként mára a Tedej Zrt. valamennyi szarvasmarha telepe megújult és minden tekintetben fel tudja venni a versenyt a nyugati országok korszerű szarvasmarha telepeivel.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint gazdaságukban egy időben több mint 5000 szarvasmarha napi etetését, tartását kell megoldani. A Tedej vállalatcsoport 7 állattartó telepen foglalkozik tejelő szarvasmarha és húsmarha tenyésztéssel. Tejelő szarvasmarha állományuk 1800 tehénből és 1700 növendék állományból, húsmarha állományuk 700 tehénből és 830 darabos szaporulatából áll. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink