Szarvasgomba-feldolgozó üzemet adtak át Szolnokon
A hazai termőterületekről gyűjtött alapanyag feldolgozására létesült üzem olyan piacon értékesít, ahol csak a legkiválóbb minőséggel lehet érvényesülni.
A folyamat kezdetét az a felfedezés jelentette, hogy a NEFAG Zrt. vagyonkezelésében lévő jászsági erdőkben terem a nyári szarvasgomba. Tekintettel arra, hogy föld alatt termő gombákról van szó, a termés mennyisége nem volt ismert és megbecsülhető sem. A gyűjtési tevékenység megkezdése után egyre nagyobb területeken lehetett megtalálni a triflákat és évek alatt nőtt meg a fellelt mennyiség annyira, hogy a friss gombával való kereskedelmi tevékenység önálló szerepet kaphatott. Ezzel a kereskedelmi tevékenységgel rajzolódtak ki a felhasználás célterületei is. A prémium minőségű termőtestek minden esetben éttermi felhasználásra kerülnek és friss fűszerként használják fel. A termés nagyobb hányadát jelentő feldolgozási minőségű gombák pedig mindeddig különböző európai feldolgozóüzemekbe kerültek. Innen merített inspirációt az Erdőgazdaság arra, hogy egy magasabb feldolgozottsággal, jelentős hozzáadott értékkel is jelen lehet ezen a különleges piacon. A rendelkezésre álló alapanyag mennyisége alapján az üzemméretet manufaktúra jelleggel, és az élelmiszer biztonságot garantáló módon határozták meg. Mivel a kivitelezés tervezett kezdésének időpontja az építőipari munkaerőhiány fokozódásának idejére esett, ezért egy építési beruházással két funkció betöltésére is alkalmas épületről készültek el az építészeti tervek. Ennek megfelelően egy épületben kaptak helyet a kibővült és megújult Bagolyvár Vadaspark kiszolgálását segítő helyiségek és fizikailag teljesen különválasztva a gombafeldolgozó helyiségei. A funkcionális szempontokon túl hangsúlyos volt a környezetbe illő megjelenés és az ipari jelleg tompítása a tervezéskor. A feldolgozó üzemrész 350 m2, amelyben 21 helyiségben találhatóak meg az adminisztrációs munka, a földesáru munkák és a feldolgozás élelmiszertechnológiai munkáinak színterei. A feldolgozó üzem 7 fő állandó munkavállaló számára biztosít munkahelyet, a gombatermés szezonalitása miatt a terméscsúcsok idején ezen felül is fellép munkaerő igény. A gyártásra tervezett termékek köre két csoportra bontható: feldolgozási alapanyagként használható konzervált szarvasgomba darált, kockázott, vagy szeletelt formában, valamint a közvetlenül felhasználható szarvasgomba tartalmú termékek. A konzervek különböző méretű kiszerelésekben fém dobozokban készülnek és autoklávos sterilizálással, hőkezeléssel biztosított az eltarthatóságuk. A közvetlenül felhasználható termékek egy része más gyártók által már bevezetett összetételű és megjelenésű, de folyamatos termékfejlesztéssel cél a megkülönböztető készítmények piacra vezetése. Ennek egyik legjobb alapjaként a homoki szarvasgomba szolgál, amely különösen édes ízével és kizárólag a Kárpát-medencei előfordulásával nemzetközi hírvivője lehet a szolnoki gyártásnak.
(Forrás MVI)
Kapcsolódó cikkeink
Új fejezet a magyar mezőgazdaság fejlődésében: 475 milliárd forint a fenntarthatóság és innováció jegyében
Magyarország KAP (Közös Agrárpolitika) stratégiai tervével összhangban új pályázati felhívások…
Tovább olvasom >Kim Kardashian magántőke-befektetési cége részesedést szerzett a Truffban
A Kim Kardashian és Jay Sammons által alapított magántőke-befektetési társaság,…
Tovább olvasom >Szolnokon is „feltört” a Forrás
A tavalyi év végén nyitotta meg kapuit a szolnoki Forrás…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >