Szárított húsok: extra kockázat
Az élelmiszerek piacán sokféle húskészítménnyel találkozhatunk pl. vörösárukkal, felvágottakkal, kenősárukkal, sonkákkal és szárítással érlelt húskészítményekkel (szárazárukkal) is. Utóbbihoz tartoznak a kolbászok és szalámik, amelyek a fenti termékcsoportok közül élelmiszer-biztonsági szempontból a legkockázatosabbak közé tartoznak. Gyártásuk során nem történik hőkezelés, amely hatékonyan csökkentené a mikrobaszámot. A szárazáruk biztonságosságához a jó gyártási gyakorlaton túl a szárítás és érlelés során lecsökkenő pH, az érlelést segítő „jó” mikrobák elszaporodása, valamint a vízaktivitás csökkenése járul hozzá.
A húskészítmények esetében a Salmonella-, Listeria-fajok, valamint a romlást okozó mikrobák elszaporodása okozhat gondot. Mivel az érlelt kolbászokat és szalámikat általában nyersen fogyasztjuk, fontos, hogy azok előállítása során ügyeljünk az élelmiszer-biztonsági követelmények betartására. Emiatt javasoljuk ezen termékek folyamatos mikrobiológiai és analitikai vizsgálatát, amelyben az SGS Hungária Kft. biztos társat jelent, hozzájárulva, hogy csak biztonságos élelmiszer kerülhessen az asztalra. (x)
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatósági erőfeszítések: valóság vagy látszat?
Mennyire fontos ma az emberek számára a fenntarthatóság személyi és…
Tovább olvasom >Az Anuga FoodTec 2024-ben is az élelmiszeripar nemzetközi iránytűje
A szerepét a gyártók első számú szakvásáraként és a globális…
Tovább olvasom >Nagy István: Brüsszel nem kockáztathatja az élelmiszer-biztonságot
Brüsszel nem kockáztathatja az élelmiszer-biztonságot, az EU vezetésének vissza kell…
Tovább olvasom >További cikkeink
Évek óta közös a cél: pelenkát juttatni oda, ahol a leginkább szükség van rá
A gyermekek gondozása odafigyelést, rengeteg energiát és érzékenységet igényel. Fokozottan…
Tovább olvasom >Mosolyogj!
Az Amodent Magyarország legrégebbi fogkrémmárkája. 1965 óta volt elég időnk kitapasztalni,…
Tovább olvasom >Használt eszközök új élete — hozzájárulásunk a körforgásos gazdasághoz
Fenntarthatóság és hatékonyság az INTERGAVEL-lel A mai gazdasági környezetben egy…
Tovább olvasom >