Szárított húsok: extra kockázat
Az élelmiszerek piacán sokféle húskészítménnyel találkozhatunk pl. vörösárukkal, felvágottakkal, kenősárukkal, sonkákkal és szárítással érlelt húskészítményekkel (szárazárukkal) is. Utóbbihoz tartoznak a kolbászok és szalámik, amelyek a fenti termékcsoportok közül élelmiszer-biztonsági szempontból a legkockázatosabbak közé tartoznak. Gyártásuk során nem történik hőkezelés, amely hatékonyan csökkentené a mikrobaszámot. A szárazáruk biztonságosságához a jó gyártási gyakorlaton túl a szárítás és érlelés során lecsökkenő pH, az érlelést segítő „jó” mikrobák elszaporodása, valamint a vízaktivitás csökkenése járul hozzá.
A húskészítmények esetében a Salmonella-, Listeria-fajok, valamint a romlást okozó mikrobák elszaporodása okozhat gondot. Mivel az érlelt kolbászokat és szalámikat általában nyersen fogyasztjuk, fontos, hogy azok előállítása során ügyeljünk az élelmiszer-biztonsági követelmények betartására. Emiatt javasoljuk ezen termékek folyamatos mikrobiológiai és analitikai vizsgálatát, amelyben az SGS Hungária Kft. biztos társat jelent, hozzájárulva, hogy csak biztonságos élelmiszer kerülhessen az asztalra. (x)
Kapcsolódó cikkeink
A téli szezonban is felelősségteljesen
A fogyasztók körében továbbra is népszerűek a téli szezonális piacok,…
Tovább olvasom >Fenntarthatósági erőfeszítések: valóság vagy látszat?
Mennyire fontos ma az emberek számára a fenntarthatóság személyi és…
Tovább olvasom >Az Anuga FoodTec 2024-ben is az élelmiszeripar nemzetközi iránytűje
A szerepét a gyártók első számú szakvásáraként és a globális…
Tovább olvasom >További cikkeink
Aranyérmes borok a Lidl kínálatában
A Lidl Magyarország tíz évvel ezelőtt kötelezte el magát a…
Tovább olvasom >memoQ: Innováció a többnyelvű vállalati kommunikáció világában
A memoQ fordításmenedzsment-rendszer (TMS) forradalmasítja a vállalatok többnyelvű kommunikációját, megoldást…
Tovább olvasom >Vidd magaddal bárhova: fenntartható csomagolás aktív fogyasztóknak
Az aktív fogyasztóknak szánt, ,,on-the-go” élelmiszerek kategóriája egyre nagyobb teret…
Tovább olvasom >