A szervezet tradícióinak megfelelően Erdélyi Balázs szakmai elnök év végén összefoglalta az ipartestület életében 2021-ben zajlott legfontosabb eseményeket, változásokat, valamint az elért eredményeket.
2021 nem volt könnyű sem a tagjaink, sem a szervezetünk számára, ennek ellenére bár megfeszített és rendkívül dolgos, de sikeres évet zárunk. Tagjaink legnagyobb hányada sikeresen vette a pandémia okozta megpróbáltatásokat.
A támogatásokkal és az elviteles 5 százalékos áfának – amit mi továbbra is szükségesnek tartunk és lobbizunk is érte – köszönhetően életben tudtak maradni a vállalkozások. Tagjaink többsége most is küzd a munkaerőhiánnyal, sok megrendelést kell visszamondaniuk a létszámhiány miatt. Jó hír viszont, hogy továbbra is szükség van a munkánkra, szükség van termékeinkre.
Taglétszámunk idén sem csökkent, sőt, aktív tagjaink száma újra közelít a 400-hoz, a pártoló tagokkal, nyugdíjasokkal és az ifjúsági tagozattal együtt majdnem 500.
A versenyek sikeres lebonyolításán túl a székházunkat, tanműhelyünket is modernizálni, fejleszteni tudtuk. A tanműhely egy új 20 literes planetáris mixerrel gyarapodott, és a tanfolyamok jobb követhetősége érdekében új kamerarendszer is kialakításra kerül az év végén.
A 2021-es Közgyűlésünket a korlátozó intézkedések miatt nem a megszokott formában, februárban tartottuk, hanem szeptemberben, a lajosmizsei Új Tanyacsárdában, egy kisebb céges kiállítással egybekötve.
Ugyanitt került sor idei juniálisunkra, a megszokott kitűnő vendéglátással.
Oktatás-képzés
A tavaszi „leállás” után felgyorsultak az események, és minden tervezett programunkat, szakmai és céges bemutatóinkat meg tudtuk valósítani 2021-ben.
Kemény Zsuzsa a Kézműves Cukrászatért Alapítvány tanfolyamain idén is nagy érdeklődés mellett tartott képzéseket. Folytathattuk tehetségtámogató tevékenységünket, sikeresen zárult KOVÁSZ programunk, ami 15 fiatalnak adott lehetőséget szakmai tudásuk bővítésére – továbbképzésükre remek oktatók vállalkoztak. A külföldi utazások elmaradása megnövekedett képzési óraszámot tett lehetővé.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/02/magyarorszag-tortaja_opt-300x207.jpeg)
A Magyarország Tortája verseny kiírása 2022-ben több ponton megváltozott a korábbi évekhez képest
2011-ben szerződést kötöttünk további tehetségfejlesztő programokra: idén indul a NEXT GENERATION és a sweeTEN 3.0. Mindkét programunk alátámasztásául szolgál az Akkreditált Kiváló Tehetségpont jövő évi meghosszabbításának, így az Ipartestület példaértékű oktatói tevékenységét referenciaként használhatjuk az oktatói kabinetünk népszerűsítéséhez.
A Tempus Közalapítványnál 2020-ban is sikeresen pályáztunk az Erasmus+ mobilitási programban, ahol 56 főnek lesz lehetősége külföldi tapasztalatszerzésre. A programunk elnevezése Curiositas, 2 éves időtartamú.
Idén csak az olasz partnerek tudtak fogadni: két csoport tagjai csiszolták tudásukat, és előreláthatólag a következő utazások célpontja is Olaszország lesz.
Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól idén is 9,5 M Ft támogatást kaptunk fejlesztésre és a programjaink magvalósítására. Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. 5 M Ft-tal támogatta a közös programjainkat, versenyeink lebonyolítását. A KOVÁSZ programunkat 3,4 M Ft-os támogatással tudtuk megvalósítani, amit a Miniszterelnökség bocsátott rendelkezésünkre, és a NEK programunkat 4,5 M Ft-tal támogatta a Nemzeti Együttműködési Alap.
Versenyek – hagyományőrzés
Az ipartestület által szervezett versenyeket sorolni se könnyű: Év fagylaltja – Egy a Természettel alkategóriával, Magyarország Tortája – Egy a Természettel alkategóriával, Magyarország Cukormentes Tortája, NEK süteménypályázat, Év bejglije. Köszönjük az összes nevezőnek a kreatív és alkotni vágyó aktivitást, nélkülük nem lett volna értelme ennyi programot szervezni. Hiszem azt, hogy minden verseny, minden megmérettetés a szakmai fejlődést és egyben szakmánk népszerűsítését is segíti.
Újra dübörög a banda… címet viselő cukrásztalálkozónk komoly szakmai rendezvénnyé nőtte ki magát. Az ötödik alkalommal megszervezett találkozó helyszíne Mátészalka volt. A kétnaposra kerekedett találkozó színes és gazdag programot kínált a résztvevőknek, és az első estén lévő jó hangulatú bulit az elmaradt cukrászbál „pótlásaként” is felfoghattuk.
Kapcsolatok
Minden nehézség ellenére folyamatos jó kapcsolatot tudtunk fenntartani a tagságunkkal, hírleveleink sokak eligazodását segítették naprakészen. Büszkén állíthatjuk, hogy az egyik legaktívabb és legfrissebb kommunikációs csatornát üzemeltetjük a szakmai szervezetek közül. Mester Cukrász magazinunk rendszeres megjelenését is biztosítani tudtuk, amely széles körűen tájékoztatott, beszámolt eseményeinkről, rendezvényeinkről.
Tanulmányútjaink során sikerült a jó nemzetközi munkakapcsolatainkat megerősíteni, sőt új partnerek is felkerültek a kapcsolati listára. Ilyen Ivo Corsini, a toscanai Poretta Termében dolgozó, világbajnokságot is nyert pékmester, illetve a Panificio del Foro cég.
Jövő évi terveink között szerepel régi barátaink újra meghívása, akik még nem jártak székházunkban: Denis Matyasy, Roland Zanin, Alain Chartier, Aurélien Trottier és Luca Mannori többször elmaradt tanfolyamát is szeretnénk megvalósítani.
Az idei évben is fájó veszteségek érték a cukrásztársadalmat, többek között olyan nagy mesterek hagytak itt minket, mint Valencsics Emil, Sárkány Mihály, Havas János, Illés Gáspár. Nyugodjanak békében!
Tervek
2022-re is vannak új terveink. Szakmai partnerei vagyunk a „Csongrád-Csanád Megye Tortája” versenynek, amely várhatóan év elején kerül megrendezésre. Egy „Protokoll desszert” pályázat tervezése is megindult, amelynek az lenne a célja, hogy a diplomáciai rendezvényeken egy új sütemény, vagy akár egy egész sütemény „család” képviselje Magyarországot. Márciusban a Sirhán is jelen leszünk a Pataki János-emlékversennyel, az előző évek díjnyertes fagylaltjaival és a Magyarország Tortája verseny első fordulójával.
A már sokszor meghirdetett székházavató és időkapszula-elhelyezési ünnepségünket is szeretnénk megtartani, hogy minél több tagunk el tudjon látogatni a székházunkba egy bejárásra. //
Kapcsolódó cikkeink
Már kiválasztották Magyarország tortáját és cukormentes tortáját 2024-ben
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is kiválasztotta Magyarország Tortáját, valamint…
Tovább olvasom >Kovászt kutató központot nyitott a Puratos
Új kutatóközpontot nyitott a Puratos a belgiumi Sankt Vithben Sourdough…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >