Számos újdonsággal hirdették meg a 18. Magyar Termék Nagydíj Pályázatot

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 13. 11:55

Immár 18. alkalommal hirdették meg a minőségi és nívós hazai áruk, szolgáltatások védjegyeként ismert Magyar Termék Nagydíj Pályázatot, amely megtestesíti Magyarország elismerését és elkötelezettségét a tanúsított minőség iránt. Hazánk legtekintélyesebb, önkéntes tanúsítási rendszerében 2015-ben már 37 főcsoport 73 témakörében lehet pályázni a díjak elnyerésére. Idén bővült azon cégek köre is, akik benyújthatják pályázataikat: már a Kárpát-régióból is várják az olyan értékeket közvetítő vállalkozások jelentkezését, amelyek Magyarországra is forgalmazott, a pályázati kiírásnak is megfelelő termékeket állítanak elő. Új kiírók is csatlakoztak a pályázathoz, akik tovább erősítik a pályázati rendszer magas színvonalát, őrzik a díjak odaítélésének objektív és pártatlan módját, így biztosítva tisztaságát és sérthetetlenségét. A 18. Magyar Termék Nagydíjra 2015. május 22-ig pályázhatnak a vállalkozások.

magyartermeknagydij

A minőségtanúsítás gazdasági ereje
A Magyar Termék Nagydíj Pályázat eddigi múltja és sikere jól példázza, hogy a hazai vállalkozások már felismerték azt, hogy minőségi, innovatív árukkal és szolgáltatásokkal jelentős előnyre tehetnek szert az egyre fokozódó gazdasági versenyben. A hiteles, ismert védjeggyel ellátott termékeket a fogyasztók egyre inkább keresik és bizalommal fordulnak feléjük, így a független zsűri által odaítélt, szigorú szakmai szempontoknak megfelelő minőségtanúsításnak valódi gazdasági hozadéka van.

Újabb főcsoportokkal bővült a pályázható kategóriák köre
A Magyar Termék Nagydíj Pályázat 1998-as indulása óta évről évre bővült mind a pályázó cégek köre, mind a pályázati főcsoportok száma. Napjainkra 486 áru és szolgáltatás érdemelte ki a kitüntetést és a díjazottak több mint fele ma is használja díjazott termékein a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegyet. A tavalyi 31 után idén már 37 főcsoportban nevezhetnek a vállalkozások különböző termékeket, hogy a kiváló minőséget jelző védjegyet elnyerjék. A Pályázat a kezdetektől nagy hangsúlyt helyez arra, hogy olyan vállalkozások kapják meg a díjat, amelyek innovatív, magas szellemi hozzáadott értékeket képviselnek, minőségi, környezetbarát és a fogyasztók életminőségét javító megoldásokat kínálnak.

2015-től olyan új főcsoportokban is indulhatnak a cégek, mint a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek, a közétkeztetés, fenntartható gazdálkodás ökológiai szemléletű módszerei; a szabadidő kulturált eltöltését segítő szolgáltatások, vagy a kulturális rendezvények, sportesemények, amelyek jól mutatják a fogyasztói, illetve a keresleti-kínálati trendek, igények változásait is.

„A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa a kezdetektől azokat a hazai vállalkozásokat részesíti elismerésben, amelyek munkájuk során nem csak a jóra, hanem a kiválóra törekedve alkotásaikkal, eredményeikkel bizonyítják a magyar elme és kreativitás nagyszerűségét” – mondta Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Termék Nagydíj Pályázat fővédnöke képviseletében Dr. Pap Csaba Gábor, az Országgyűlés alelnöki titkárságának vezetője. „Az elmúlt évek tapasztalatára támaszkodva bizton remélem, hogy a pályázók kreativitásukkal és szakmai felkészültségükkel idén is nehéz helyzetbe hozzák a szakmai zsűrit, s így a szeptemberi díjátadó valóban a hazai gazdaság és a magyar találékonyság ünnepe lesz” – tette hozzá.

A határon túli magyar vállalkozások is pályázhatnak
Az idei évtől a határon túli magyar vállalkozások is jelentkezhetnek a pályázatra. A kiírók ezzel a változtatással az anyaország és az országhatáron kívüli magyar nyelvű régiók gazdasági, kulturális kapcsolatainak erősödését, élénkülését is szeretnék elősegíteni.

Ezt emelte ki Kiss Károlyné Ildikó, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda ügyvivő igazgatója is: „A korábbi évek során megkerestek bennünket olyan határon túli cégek is, akik pályázni szerettek volna a Magyar Termék Nagydíjra. Ez is azt mutatja, hogy a védjegy ismertsége immár átlépte az országhatárokat, a külhoni fogyasztók és a vállalkozások is nagyobb bizalommal fordulnak a minősített termékek felé. Az igényekre reagálva idén már olyan Kárpát-régióbeli cégek pályázatait is várjuk, akik nívós értékeket közvetítő, Magyarországon is forgalmazott árukat és szolgáltatásokat kínálnak.”

A magyar és a határon túli területek kapcsolatainak szorosabbá tételét és élénkítését szolgálja a 2015-ben hagyományteremtő céllal megalapított Magyar Termék Nagydíj Pályázat Régiók Életműdíj is. A Kiírók Tanácsa az új díjjal azt a természetes személyt ismeri majd el, aki tevékenységével évek óta segíti a határon túli térségek és az anyaország gazdasági, kulturális, oktatási kapcsolatainak erősítését, és aki munkájával elkötelezett a hagyományok tisztelete és a magyarság eszméje iránt.

A Magyar Termék Nagydíj pályázati kiírása

A Kiírói Tanácsa idén új tagokkal bővült, erősítve a Pályázat minőségi színvonalát és nívóját. A Közbeszerzési Hatóság, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával meghirdetett Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsának tagjai a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség, az INDUSTORG-VÉDJEGYIRODA Minőségügyi Kft., a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a TÜV Rheinland InterCert Kft. és a WTS Klient Kft.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázaton részt vehet minden, a pályázati főcsoportok szerinti, a pályázat céljainak megfelelő, Magyarországon, illetve a Kárpát-régióban gyártott, forgalmazott, sorozatgyártásra alkalmas késztermék, termékcsalád, illetve ahhoz kapcsolódó szolgáltatás, mellyel rendszert alkothat, valamint önálló szolgáltatás is. A pályázatokat a kiírók által felkért, független szakmai zsűri bírálja el. A Magyar Termék Nagydíj elnyerése szigorú követelményrendszerhez kötött, a kitüntetett termékek és szolgáltatások megfelelőségének igazolását független, szakértőkből álló zsűri vizsgálja, garantálja és folyamatosan ellenőrzi.

Idén május 22-ig lehet nevezni a Magyar Termék Nagydíj Pályázatra. A hagyományokhoz híven az eredményhirdetésre szeptember elején kerül sor a Parlament Felsőházi Termében, közjogi méltóságok a gazdaság és a közélet kiemelkedő személyiségei, valamint a gazdaság-diplomácia vezető tisztségviselői jelenlétében. Ekkor adják át a díjazottaknak a Magyar Termék Nagydíj szimbólumaként már jól ismert Trófeát és a kiírói különdíjakat jelképező trófeákat, amelyeket a több mint 230 éves múltra visszatekintő, rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkező, Hollóházán működő Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. készít. Mindezek mellett pedig ugyancsak átadásra kerülnek különböző intézmények, szervezetek által felajánlott értékes különdíjak is.

A pályázati feltételekről bővebben a www.termeknagydij.hu honlapon tájékozódhatnak, ahol a pályázati felhívás és a jelentkezési lap is elérhető.

Kapcsolódó cikkeink