Számos nagy nemzetközi márkát vettek le a kormány közbeszerzési listájáról Kínában

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 26. 11:03

Számos, elsősorban a technológiai ipari nemzetközi márka került le a kínai kormány közbeszerzési listájáról az elmúlt években, miközben a szinte kizárólag kínai cég került fel újként arra – írták csütörtöki kínai lapok.

shanghaj-

A kínai pénzügyminisztérium által kezelt, az állami vállalatok és hivatalok számára kötelező erejű közbeszerzési listáról többek között a hálózati berendezéseket gyártó amerikai Cisco Systems, a telefon- és számítógépes óriás Apple, a szerverszoftverekre specializálódott Citrix Systems és a McAfee vírusirtó is hiányzik, miközben két évvel ezelőtt még rajta voltak. Tavaly tavasszal arról a Windows 8 operációs rendszer, a Symantech és a Kaspersky vírusirtói is lekerültek. A külföldi cégek által gyártott vásárolható cikkek száma harmadával csökkent, míg a határokon kívüli technológiai termékek listája felére rövidült.

A márka mellett a terméktípust is meghatározó felsorolás 2012-2014 között mintegy kétezer frissen felkerülő céggel közel ötezres nagyságúra bővült, az új belépők ugyanakkor szinte kizárólag kínai vállalatok.

A témával kapcsolatosan tavaly év végén a Bloomberg hírügynökség azt jelentette: értesülései szerint a kormány 2020-ig az állami hivatalokban, állami tulajdonban lévő vállalatoknál, a hadsereg és a kínai bankok által használt technológiai berendezéseket és szoftvereket is hazaira kívánja cserélni.

A terv realitását az észak-kínai Sziping városában elvégzett kísérlet is bizonyította, ahol a számítógépek operációs rendszerét és a szervereket is kínai gyártásúra cserélték. A kelet-ázsiai országban a technológiára fordított kormányzati kiadások értéke a legutóbbi, 2013-as statisztikák szerint 182 milliárd dollárt tett ki, jelentősen elmaradva a világelső Egyesült Államok 656 milliárd dollárjától. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink