Számlák elektronikusan, olcsóbban

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 21. 08:00

Az ECR Hungary szervezésében április 18-án, pénteken az elektronikus számlázás kérdéskörét vitatta meg a szakmai közönség.Az előadások sorát Balogh Ferenc, az ECR Hungary főtitkára nyitotta meg. Szerinte az elektronikus számlázás azért van sikerre ítélve, mert 200 forinttal olcsóbban lehet előállítani, mint a hagyományos papíralapú számlát – nyilván minél nagyobb mennyiségű számlát állítunk ki, annál több az elérhető megtakarítás. Az automatizált rendszerben nincs nyomtatási költség, nincs postázási kiadás, nem kell iktatni és adatot rögzíteni. A főtitkár számításai szerint európai szinten 483 milliárd eurót lehetne így megtakarítani, amit ha a magyar gazdaságra arányosítva vetítünk, akkor az 851 milliárd forintnyi spórolást eredményezne. Balogh Ferenc elmondta, hogy a konferencia célja a kereskedőket meggyőzni az elektronikus számlázás előnyeiről, és akkor talán 2009-ben a tranzakciók 50 százalékát elektronikusan lehetne kezelni.

Az APEH is partner
A konferencián megjelent Polgár Péter, az APEH elnökhelyettese, aki ismertette, hogy az adóhivatal partner a cégek és az érdekvédelmi szervezetek ama igyekezetében, hogy az elektronikus számlázást terjesszék. A hatóság ezért igyekszik olyan környezetet kialakítani, ami a gazdasági élet szereplőinek, a kormányzati szerveknek és az adóhivatalnak is megfelel. Az APEH elnökhelyettese ismertette: míg 2006-ban 75 ezer cég nyújtotta be elektronikusan adóbevallását, manapság 600 ezerre bővült az elektronikus utat választó adózók köre. Akik már megismerték az internetes adóbevallást, azok fogékonyak lesznek erre is. Polgár Péter elmondta, az adóhivatal egyre több esetben veszi igénybe az elektronikus szolgáltatásokat, nemrég például a hivatal internetes árveréseken értékesítette egyes termékeit.

Terjed az EDI
Az elektronikus adatcserén alapuló elektronikus számlázás jelenti azt a biztosítékot az ügyfelek felé, hogy hatékonyan ki tudjuk szolgálni őket – mondta José María Cervera, az ECR társelnöke és a Metro Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember szerint az összes érintettet érdekeltté kell tenni, a hatóságokat, a bankokat, az ügyfeleket, a kereskedőket is be kell vonni egy ilyen projektbe, és a hatékonyság lehet a jelszó.
Kollégája, Csorba László az elektronikus adatcserén – Electronic Data Interchange: EDI – alapuló elektronikus számlákról beszélt. A különböző vállalatokat összekötő rendszereken keresztül nemcsak elektronikus számlákat, hanem megrendeléseket, törzsadatokat is lehet továbbítani. A rendszer lényege, hogy az adatok emberi beavatkozás nélkül, számítógépes alkalmazások között cserélődnek ki. Az adatcserét közvetlenül a kereskedők egymás között is megoldhatják – ekkor számítógépes infrastruktúrába kell fejleszteni, illetve az ehhez értő szakembereket is meg kell fizetni. Ugyanakkor léteznek már erre szakosodott szolgáltatók is, akik elvégzik ezt az adatcserét, kellő tapasztalattal, infrastruktúrával.
A Metrónál két külön csapat foglalkozik az EDI-vel: a projektcsapat tagjai veszik fel a kapcsolatot a szállítókkal, egyeztetik a műszaki specifikációt, végzik el a teszteket, kötik meg a szerződéseket, a másik csapat üzemelteti a rendszert élesben. A cégnél a rendelések 65 százaléka ezen a rendszeren keresztül fut, tervek szerint év végére elérik a 80 százalékos arányt. A számlázásnak kevesebb mint 1 százaléka történik az EDI-rendszeren keresztül, a terv, hogy év végére 20 százalék legyen ez az arány, 2010-re pedig 85 százalék. Idén kezdték el a cégnél a törzsadatok EDI-rendszerben történő cseréjét, az éles üzemeltetés év végére várható.
Vass Enikő

Kapcsolódó cikkeink