Szakmai összefogás a vendéglátóipari szakképzés minőségének javításáért
A vendéglátóipari szakma presztízsének emelésében is döntő fontosságú a dolgozók elkötelezettsége, szakmai és gyakorlati tudása, amelynek bölcsője a középfokú szakképzés. A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére a vendéglátóipari szakképzés helyzetének javítására munkacsoport alakult.
Dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára részvételével a munkacsoport tagjai áttekintették azokat a pontokat, amelyek elősegítik, hogy a szakma által elvárt tudással és motivációval rendelkező szakemberek kerüljenek ki az iskolapadokból, tanműhelyekből.
A helyettes államtitkár ösztönözte a jelenlévőket arra, hogy javaslataikat rendszerezve, kezdeményezően lépjenek fel a problémák feltárása, a megoldási alternatívák kidolgozása érdekében, és ehhez felkínálta a tárca turizmus és vendéglátás szakterületének aktív együttműködését.
Az ülés résztvevői – a Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskolák Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete, Schmitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület, valamint hozzáértő magányszemélyek és a szakmai sajtó képviselője – egyetértettek abban, hogy a pályaorientáció szakaszától a szakoktatók továbbképzésén, tapasztalatán keresztül, a gyakorlati képzés finanszírozási kérdéséig, számos olyan terület van, amelynek rendezése hozzájárul a képzés színvonalának javításához. További megoldásra váró témakörök a pályaalkalmasság feltételeinek meghatározása, a felvételi eljárás speciális követelményrendszerének kialakítása, a szakoktatók hiánya, továbbképzése, a stázsolás bevezetése.
A problémák egy részének felszámolásához fontos eszközt jelenthetnek a 2014-20-as európai uniós tervezési időszak pályázatai, amelyek szakmai tartalmának előkészítésében is közreműködik a munkacsoport.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >A MOL Campus mindkét étterme, a Virtu és a Zazie is Michelin ajánlást kapott
Mindössze egy évvel a megnyitásukat követően a MOL Campus mindkét…
Tovább olvasom >