Szakmai összefogás a vendéglátóipari szakképzés minőségének javításáért
A vendéglátóipari szakma presztízsének emelésében is döntő fontosságú a dolgozók elkötelezettsége, szakmai és gyakorlati tudása, amelynek bölcsője a középfokú szakképzés. A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére a vendéglátóipari szakképzés helyzetének javítására munkacsoport alakult.
Dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára részvételével a munkacsoport tagjai áttekintették azokat a pontokat, amelyek elősegítik, hogy a szakma által elvárt tudással és motivációval rendelkező szakemberek kerüljenek ki az iskolapadokból, tanműhelyekből.
A helyettes államtitkár ösztönözte a jelenlévőket arra, hogy javaslataikat rendszerezve, kezdeményezően lépjenek fel a problémák feltárása, a megoldási alternatívák kidolgozása érdekében, és ehhez felkínálta a tárca turizmus és vendéglátás szakterületének aktív együttműködését.
Az ülés résztvevői – a Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskolák Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete, Schmitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület, valamint hozzáértő magányszemélyek és a szakmai sajtó képviselője – egyetértettek abban, hogy a pályaorientáció szakaszától a szakoktatók továbbképzésén, tapasztalatán keresztül, a gyakorlati képzés finanszírozási kérdéséig, számos olyan terület van, amelynek rendezése hozzájárul a képzés színvonalának javításához. További megoldásra váró témakörök a pályaalkalmasság feltételeinek meghatározása, a felvételi eljárás speciális követelményrendszerének kialakítása, a szakoktatók hiánya, továbbképzése, a stázsolás bevezetése.
A problémák egy részének felszámolásához fontos eszközt jelenthetnek a 2014-20-as európai uniós tervezési időszak pályázatai, amelyek szakmai tartalmának előkészítésében is közreműködik a munkacsoport.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >