Szakmai megújulás
Tekintettel a következő években várható új kihívásokra Erdélyi Balázs, az Ipartestület szakmai elnöke és Selmeczi László társelnök új jövőképet fogalmazott meg az MCI számára. Programjukban összefoglalták az előző 5 év eredményeit, és meghatározták a következő időszak stratégiáját – erről adunk az alábbiakban rövid áttekintést.
A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.

Erdélyi Balázs
szakmai elnök
MCI
Az Ipartestület stratégiai célkitűzései között kiemelt helyen szerepelt a tanműhely hatékony működtetése. A szakemberek továbbképzése során egyszerre fókuszáltunk a hagyományos cukrászati technológiák megőrzésére és a nemzetközi trendek megismertetésére. A tanműhely folyamatos kihasználtsággal működik, a Kézműves Cukrászatért Alapítvány tanfolyamai és külföldi mesterkurzusok keretében számos szakember bővítette tudását. A mesterképzés és vizsgáztatás rendszerének megújításával sikerült visszaadni a „mester” fokozat valódi rangját, több cukrászmester itt tett sikeres vizsgát. Emellett a fiatal tehetségek támogatása is kiemelt feladatunk volt: tehetséggondozó programokat, tréningeket és coachingot szerveztünk számukra, amelyek hazai és nemzetközi versenyeken is éreztették hatásukat. A MATE hallgatóinak rendszeresen tartottunk csokoládé- és bonbonkészítő képzéseket, így tanműhelyünk a szakmai fejlődés meghatározó központjává vált.

Selmeczi László
társelnök
MCI
Céljaink között mindig fontos szerepet játszott a kézműves cukrászat népszerűsítése, amelyet új, modern arculattal és professzionális kommunikációval erősítettünk. A legismertebb versenyeink – Magyarország Tortája, Év Fagylaltja, Év Bejglije – mellett új országos és regionális pályázatokat is szerveztünk, például a „Budapest 150 Torta” versenyt vagy a SIRHA Budapest kiállítás keretében indított Fagylalt Kalandot. Az Év Fagylaltja roadshow formájában jutott el az ország különböző pontjaira, Facebook-oldalunk követőinek száma meghaladta a 18 ezret, és rendezvényeink több száz sajtómegjelenést generáltak. A „Magyarország Tortája” mára az egyik legismertebb hazai márkává vált. Az együttműködések révén az Ipartestület a gasztronómiai szféra meghatározó szakmai szereplője lett, presztízse és hitelessége jelentősen nőtt az elmúlt években.
Az elmúlt években elindított sikeres programok, képzések, workshopok, versenyek, együttműködések folytatása és fejlesztése mellett új feladatokra is összpontosítani kívánunk:
– Honlapunk (www.cukraszat.net) megújítása modern és felhasználóbarát felülettel, új tartalmakkal bővítve, amelyek kommunikációs üzeneteinket közvetítik.
A hazai cukrászvállalkozások gazdasági ellenálló képességének növelése.
Digitális jelenlét fejlesztése – képzés szervezése honlapfejlesztéshez, online rendelési rendszerekhez, közösségimédia-jelenléthez.
– Csapatmunka és munkaszervezési technikák, hatékony munkabeosztási és időbeosztási technikák képzésének szervezése.
– Illegális otthon sütők elleni határozott hatósági fellépés érdekében együttműködés erősítése a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatósággal és a NAV-val.
– A cukrász szakma vonzóbbá tétele a fiatalok számára, szakértői részvétel a képzési rendszer korszerűsítésében és a pályán tartás támogatása.
– Szorosabb együttműködés kialakítása szakképzési centrumokkal, technikumokkal, a tananyag gyakorlatorientált, modernizált fejlesztése érdekében. Iskolai pályaorientációs napok, cukrász „roadshow” az általános iskolákban.
– Tagtoborzási tevékenységünk erősítése a szakmai közösség építése és a lobbierő növekedése érdekében, a tagoknak nyújtott szolgáltatások körének szélesítése.
– Az MTÜ-vel együttműködve „A Magyar Kézműves Cukrászat Napja”, vagy „Cukrászdák Hétvégéje” országos programsorozat bevezetése.
– A környezetterhelés csökkentésének támogatása, képzés és tanácsadás a környezetbarát működéshez az energiatudatos működés elősegítése és a fenntartható alapanyagok előtérbe helyezése.
– Helyi alapanyag-beszerzési hálózatok ösztönzése, a rövid ellátási láncok népszerűsítése, környezettudatos csomagolóanyagok alkalmazásának támogatása.
Kapcsolódó cikkeink
Tálcán kínált trófeák
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kolbászok, szalámik, taktikák
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Vészek borzolják a baromfit
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kisüzemi söreink
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ismét Kelemen Roland nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Majonézzel sütnek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >