Szakértők szerint a törlesztések miatt alacsony a fogyasztás volumene

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 24. 14:00

A lakossági hiteltartozások miatt alacsony a lakosság fogyasztása és stagnál a kiskereskedelem forgalom – értékelte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az MTI által megkérdezett elemző és a kereskedelmi szövetség a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön publikált adatait.

Ezek szerint a kiskereskedelmi értékesítés volumene 2011 szeptemberében és az év első kilenc hónapjában is az előző év azonos időszakának szintjén maradt; az egy hónappal korábbihoz képest – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene nem változott, tavaly szeptemberhez képest 0,3 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Az NMG közleményében kiemelte a kiskereskedelmi termékforgalom szeptemberi, éves összehasonlításban 0,3 százalékos bővülését az augusztusi 0,4 százalékos növekedés után. Hangsúlyozzák azt is: amellett lett kedvező a szeptemberi statisztika, hogy a hónapban a forint jelentősen gyengült az euróhoz viszonyítva a nemzetközi gazdasági válság újabb hulláma miatt, ami az euróhitelesek fogyasztását nagymértékben, a frankhitelesek fogyasztását csak kisebb mértékben csökkentette.

Az NGM szerint a lakosság továbbra is óvatos és megtakarításait növeli, illetve hiteltartozásait próbálja mérsékelni, emiatt a fogyasztási hajlandóságuk egyelőre alacsonyabb.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője szerint a várakozásokhoz közeli mértékben nőttek a kiskereskedelmi eladások szeptemberben az előző évhez képest. Úgy vélte, hogy a kiskereskedelmi forgalom stabilizálódása feltehetően a magánnyugdíj-pénztári hozamok kifizetésének köszönhető, megjegyezte ugyanakkor, hogy az első kilenc hónapban így is minimálisan visszaesett a forgalom.

Az elemző kiemelte, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma egy év alatt 1,5 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer kiskereskedelemé pedig 0,6 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

Suppan Gergely szerint a növekvő reálbérek ellenére az augusztus-szeptemberben megfigyelt kisebb élénkülés csupán átmeneti lehet, mivel a romló fogyasztói bizalom, a drámai mértékben megugró törlesztőrészletek, valamint a lakosság óvatossági megtakarítási ezt ellensúlyozzák.

Úgy véli, hogy a jövő évi adóváltozások miatt 2012-ben folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom lassú mérséklődése. A következő hónapokban stagnálásra számít, egyes hónapokban marginális visszaesés, míg más hónapokban marginális növekedés lehet.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek azt mondta: a “valóságos, nyers” adatok nézve kiderül, hogy tizedszázalékokkal ugyan, de szeptemberben az előző év szeptemberéhez képest nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Hozzátette: a válság ellenére, ha nehéz körülmények között is, de nagyságrendjét tekintve szinten maradt a fogyasztás, úgy, hogy az első háromnegyed évben 287 milliárd forinttal többet költöttünk, mint tavaly a hasonló időszakban.

A fogyasztást két fontos tényező húzta vissza, az egyik a devizahitelesek többletterhe, a másik pedig az élelmiszereket, a háztartási energiát és az üzemanyagokat sújtó, az átlagnál nagyobb infláció – hívta fel a figyelmet ezzel arra, hogy bár a fogyasztók ugyanannyi terméket vásároltak mint tavaly, de jóval több pénzt hagytak a pénztárakban.

Vámos György kiemelte: a háztartások erejét nagymértékben segítette az, hogy az új szja-rendszerben és a nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésével több pénz maradt a zsebekben. E két intézkedés nélkül visszaesett volna a fogyasztás – hívta fel a figyelmet.

Szerinte minden nehézség ellenére van remény arra, hogy a karácsonyi forgalom legalább akkora legyen mint a tavalyi. Ehhez az kell, hogy a kormány a devizahiteleseknek újabb ígéretet, segítséget nyújtson – vélekedett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink