Szakértők riasztanak: Súlyos szennyeződések a Balatonban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 17. 10:10

A Balaton és annak vízgyűjtő területein végzett vizsgálatok alapján aggasztó eredményekre derült fény: gyomirtók, szúnyog- és kullancsriasztók hatóanyagai is megtalálhatók a tóban és környezetében, jelentette a hírbalaton.hu.

Sok szennyeződést az ember okoz

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet által szervezett szakmai eseményen a résztvevő szakértők egyetértettek abban, hogy az emberi tevékenységekből származó szennyeződések jelentős veszélyt jelentenek a tó vízi ökoszisztémájára. A biológiai sokféleség csökkenése és a tó ökológiai működésének potenciális megváltozása is a figyelmeztető jelek között szerepel.

A szakemberek több ajánlást is megfogalmaztak a helyzet javítása érdekében. Ezek között szerepel a veszélyes anyagok használatának csökkentése, különös tekintettel a Balaton partközeli zónáiban. Javasolták például a vasút melletti területeken a gyomirtás módszerének megváltoztatását, valamint a mezőgazdasági területeken alkalmazott növény-, gomba- és rovarirtó szerek használatának szigorítását.

A lakosság és a nyaralók körében is fontos a kockázatos anyagok, mint például a gyógyszermaradványok, UV-szűrő vegyületek, növényvédő szerek, és mikroműanyagok mennyiségének csökkentése. Ezen anyagok természetbe jutása jelentősen hozzájárul a vízminőség romlásához.

Vargha Márta, az NNGYK vezető szakértője kiemelte, hogy az ivóvízminőség szempontjából a legnagyobb aggodalmat a gyógyszermaradványok és egyéb szerves mikroszennyezők jelentik a Balaton térségében. Tóth Gergő, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatója szerint a hatéves növényvédőszer-monitoring során összesen 63 peszticid maradványt azonosítottak a tó felszíni víz- és üledékmintáiban. Ezek között dominálnak a gyomirtók, de a szúnyog- és kullancsriasztók hatóanyagai is gyakran előfordulnak.

A kutatások és javaslatok rávilágítanak arra, hogy sürgős intézkedések szükségesek a Balaton és környezetének védelme érdekében, hogy megőrizhessük a tó természetes szépségét és biodiverzitását.

Kapcsolódó cikkeink