Szakértők: a bővülő lakossági fogyasztásnak köszönhető a kiugró kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 05. 12:30

A folyamatosan bővülő lakossági fogyasztásnak köszönhető a vártnál nagyobb mértékű kiskereskedelmi forgalom szeptemberben – vélték az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

polc2

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közlése szerint szeptemberben 4,5 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme az augusztusi 2,5 százalékról a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A kiigazítatlan index 5,0 százalékos emelkedést jelez.

Balatoni András, az ING Bank elemzője szerint a munkaerőpiacon foglalkoztatottak száma és a reálbértömeg egyidejű emelkedése jelentősen növelte a háztartások bizalmát, amely a fogyasztásban és a kiskereskedelmi forgalomban egyaránt megnyilvánul.

Elmondta: különösen kedvezőek a szeptemberi adatok, mivel azok már mentesek a dohánytermékek kiskereskedelmi forgalomba kerülésének technikai hatásaitól.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a szeptemberi adat megerősíti, hogy élénkül a belső kereslet, ami a következő években a legfontosabb hajtóereje lehet a bruttó hazai termék (GDP) bővülésének. Az elemző szerint a lakossági fogyasztás reálértelemben elrugaszkodhatott a tavalyi 11 éves mélypontjáról.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője kommentárjában ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a várakozásoknak megfelelően alakult a szeptemberi forgalombővülés.

Hozzátette: a kiskereskedelmi adatokból egyértelműen látszik az olcsóbb üzemanyag hatása, az árcsökkenés jelentősen megdobta a forgalmat.

Az elemző valószínűsíti, hogy a nem élelmiszereknél bekövetkezett számottevő növekedés egyrészt az alacsony bázissal, másrészt azzal magyarázható, hogy lakosság a korábban elhalasztott vásárlásaival lendítette fel a forgalmat.

Németh Dávid szerint az idei évben összességében, várhatóan 5 százalékkal növekedhet a kiskereskedelmi forgalom, és jövőre is hasonló ütemre van kilátás.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az év hátralévő hónapjaiban az eddigi irányzatoknak megfelelően a fogyasztási cikkek piaca hullámzó lesz, de fokozatosan bővül, éves átlagban pedig 3 százalékos emelkedés várható – olvasható a szövetség közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink