Száguld az ipar Európában

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 13. 13:14

Az ipari termelés augusztusban tovább növekedett az Európai Unióban, nem tört meg a trendszerű erősödés. Magyarország is kiemelkedően teljesít.

Az ipari termelés augusztusban az előző hónaphoz képest szezonálisan kiigazítva 1 százalékot nőtt az euróövezetben, 0,8 százalékot az EU-27-ben.

Egy év alatt 7,9 százalékkal bővült az ipari termelés az euróövezetben és 7,5 százalékkal az Európai Unió egészében. Az előző év második negyedévében megindult az ipar növekedése az EU-ban, azóta trendszerű emelkedés látható.

Az elemzők az ipari termelés mérsékeltebb növekedésére számítottak az eurózónában: 0,7 százalék körülire havi alapon, éves szinten 7,4 százalékra.

A legnagyobb növekedést Görögországban mérték, 5,6 százalékot, Szlovéniában 5,2 százalékos emelkedésről számoltak be. A Portugál ipar 3,8 százalékos bővülésen ment keresztül.

Írország és Dánia nagy visszaesést könyvelhet el: az ír ipari termelés 13,6 százalékkal esett vissza, Dániában 6,6 százalékos negatív esésről számoltak be augusztusban. Svédország ipara 4 százalékot csúszott vissza, az előző hónaphoz képest

Az éves változás már árnyaltabb képet mutat: a görög ipar növekedett egy hónap alatt, de éves szinten a legnagyobb visszaesést mutatja az EU-ban, 3 százalék az ipari termelés esése.

A legerősebb Észtország 22,9 százalékos éves növekedéssel, Németországban 11,5 százalékkal növekedett az ágazat, ugyanannyival, mint Szlovéniában.

Magyarországról egyelőre csak előzetes adatok érhetőek el az ágazat teljesítményéről: egy hónap alatt, augusztusban szezonálisan kiigazítva és munkanaptényezőtől megtisztítva 2,2 százalékkal nőtt az ipar, éves alapon 14,9 százalékos növekedést mértek – írja a KSH és az Eurostat adatai alapján a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink