Száguld a román kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 04. 11:12

Januárban 15,6 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évi januárhoz mérten – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

Bukarest

A növekedés elsősorban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítésének köszönhető, amelyek 26,8 százalékkal szárnyalták túl a tavalyi első havi eladásokat. A nem élelmiszerek értékesítése 10,8 százalékkal bővült, az üzemanyagé 5,8 százalékkal emelkedett.

Januárban ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom volumene több mint 24 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz mérten, ami a decemberi kiugró ünnepi vásárlásokkal magyarázható.

2015-ben 8,9 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez mérten, és a belföldi fogyasztás volt a gazdasági növekedés fő hajtóereje.

Anca Dragu román pénzügyminiszter kedden a parlamentben kifejezte reményét, hogy a fogyasztás az idén már nem fog jelentősen növekedni, mert Románia lakossága jelenleg többet fogyaszt, mint amennyit termel. Úgy vélte, az intézményeknek, a gazdasági növekedést kihasználva, a beruházásokat és az exportot kellene serkenteniük a fogyasztás ösztönzése helyett.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink