Száguld a román kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 06. 11:10

Az első nyolc hónapban 16,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene Romániában a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

Bukarest

Az élelmiszerek eladása 19,4 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, a nem élelmiszerek értékesítése 16,1 százalékkal emelkedett, üzemanyagból 11,9 százalékkal adtak el többet.
A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 15,9 százalékkal bővült.
A román gazdasági növekedés fő hajtóereje tavaly óta a belföldi fogyasztás, amely azt követően ugrott meg, hogy a kormány tavaly és idén csökkentette az áfát. Ez utóbbi jelenleg 20 százalék a korábbi 24 százalék helyett, emellett valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfát.
A Nemzetközi Valutaalap kedden közzétett legfrissebb előrejelzésében 5 százalékra emelte az idei várható román gazdasági növekedést, miután áprilisban még 4,2 százalékos növekedésre számított. Ezzel Európában várhatóan Romániában lesz a legnagyobb gazdasági bővülés..
A nemzetközi pénzintézet a jövő évi román GDP-növekedést is felfelé, 3,8 százalékra módosította a korábbi 3,6 százalékról, 2018-ra pedig 3,3 százalékos bővülést vetített előre.(MTI)


Kapcsolódó cikkeink