Száguld a német gazdaság

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 13. 12:12

Valóságos gazdasági csoda felé halad Németország elemzők szerint, mivel a vártnál nagyobb ütemben, 1,5 százalékkal nőtt a német gazdaság az első negyedévben az előző negyedévhez képest a szezonális hatásoktól tisztított mutató szerint.

A szezonális kiigazítás nélkül az első negyedévben, éves összehasonlításban 5,2 százalékkal nőtt az Európai Unió legnagyobb gazdasága – közölte a szövetségi statisztikai hivatal, Destatis pénteken.

A naptári hatásoktól tisztított éves növekedési ütem 4,9 százalék volt az első negyedévben. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 0,9 százalékos negyedévi és 4,2 százalékos – korrigálatlan – éves növekedést vártak.


A Destatis tájékoztatása szerint a növekedési ütem gyorsulását a beruházások, az építőipar és a fogyasztás segítették. A kivitel továbbra is fontos tényező, ám bővülése mérséklődött – írja a statisztikai hivatal jelentésében.

Christian Schulz, a Berenberg Bank elemzője szerint a német gazdaság ismét “fantasztikus számokat produkált”. A beruházások is lendítettek a növekedési ütemen, de egyre inkább a belső fogyasztás válik a bővülés motorjává.

Carsten Brzeski, az ING elemzője elmondta: az első negyedévi számok és a gazdaság erős alapjai azt jelzik, hogy egy második gazdasági csoda, “Wirtschaftswunder” felé halad Németország. Látva az első negyedévi adatokat, a 2011. évi növekedés is meghaladhatja a 3 százalékot – tette hozzá. A statisztikai hivatal május 24-én közöl a GDP-növekedés ütemére vonatkozó részletesebb adatokat – közli a hirszerzo.hu.

Kapcsolódó cikkeink