Szabványváltozások

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 21. 08:00

Györfi László Tamás, a TÜV Rheinland InterCert élelmiszer-biztonsági szakterület vezetőjének tájékoztatása szerint a 2008-as évben több újdonság is életbe lép az élelmiszer-biztonsági szabványok területén.Szigorodó IFS
A változások az IFS (International Food Standard) szabvány megújításával kezdődtek. Az IFS Version 5 tavaly augusztusban jelent meg. 2008. január 1-je után már csak az új szabvány szerint lehet tanúsítást végezni.
Az IFS Version 5 szabvány jelentős változásai:
1. Minden követelmény azonos szintű, megszűntek a besorolások.
2. Megváltozott a szabvány szerkezete. A főbb szabványfejezetek egyes esetekben átrendeződtek. Nagyobb hangsúly került a vezetőségi felelősségre.
3. Az eddigi 4 darab KO kritérium 10 darabra nőtt. Olyan követelmények váltak KO kritériummá, mint például specifikációk, idegenanyag-szabályozás, személyi higiénia.
4. Az auditokat 12 hónaponként kell végrehajtani, megszűnt a 18 hónapos ciklus lehetősége.
5. Megnövelték a „magasabb szintű” tanúsítvány eléréséhez szükséges ponthatárt (95 százalékra).
6. Az új szabvány követelményeit úgy alakították, hogy azok összhangban legyenek az érvényes jogszabályi követelményekkel.
7. Van néhány új követelmény az auditokat végrehajtó, tanúsító szervezeteknél dolgozó, auditorok képzettségét és kompetenciáját illetően is.

Változtatnak az angolok is
Az IFS-szabvány változása nyomán a BRC (British Retail Consortium) is megújítja szabványait. Itt két szabványról is szó van: Global Standard for Food Safety Version 5 és a Global Standard for Packaging and Packaging Materials Version 3 2007 decemberében jelentek meg. Az átállási eljárások még nem pontosan definiáltak, de valószínűsíthető, hogy 2008 második felétől már csak az új szabványok alapján lehet auditálni.

A Global Standard for Food Safety Version 5 szabvány jelentős változásai:
1. A legfontosabb változás az úgynevezett. „be nem jelentett audit” lehetősége. Ezt a cég szabadon választhatja, és azt jelenti, hogy ilyen esetben a felügyeleti audit a tanúsítási ciklus 12 hónapjában bármikor végrehajtható előzetes bejelentés nélkül. Ez a vállalás felkerül a tanúsítványra is, és a tanúsítvány fokozatánál *-gal jelölik. Például egy „B*” tanúsítvány azt jelenti, hogy a cég „B” fokozatot ért el az auditon, de ezt egy előre be nem jelentett auditon érte el. Egy ilyen tanúsítvány azt is bizonyítja, hogy az adott cég rendszere olyan stabilan működik, hogy azt bármely időpontban bejelentés nélkül is auditálni lehet.
2. Az értékelési szempontok szigorodtak. Az „A”, „B”, „C”, „D” fokozatok kritériumait pontosították.
3. Gyakorlatilag minden főbb szabványfejezetet átalakítottak, számos követelményt pontosítottak, illetve kibővítettek.
4. Az auditprotokoll is változik. Újraszerkesztették a termékkategóriák rendszerét, amihez hozzáigazították az auditorokra vonatkozó követelményeket.

A Global Standard for Packaging and Packaging Materials Version 5 szabvány változásai:
1. A szabvány alkalmazási területét kiterjesztették, így élelmiszer és nem élelmiszer csomagolására is alkalmazható.
2. Háromtípusú csomagolásra vonatkozó követelményeket határoz meg. Az alkalmazandó követelmények attól függnek, hogy az egyes csomagolástípusok előállítása során milyen szintű higiéniára van szükség.
3. Megszűntek az ajánlás szintű követelmények, az új szabványban minden követelmény azonos szintű, ugyanakkor nem minden követelményt kell minden csomagoláskategóriára alkalmazni.
4. Hasonlóan a Food Safety szabványhoz, itt is külön fejezetet kapott a vezetőség elkötelezettsége és a folyamatos fejlesztésre vonatkozó követelmények, hasonló tartalommal.

Kapcsolódó cikkeink