Szabolcsi almapálinka lett az év legjobbja az országos pálinkaversenyen
A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei NVMEN Pálinkafőzde almapálinkája nyerte el Magyarország legjobb pálinkája címet a 2025-ös Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen. Az ünnepélyes díjátadót a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartották, ahol a legkiválóbb tételeket értékelték. Az idei versenyre 47 kereskedelmi főzde összesen 332 mintát nevezett be, amelyek közül 39 aranyérmet ítélt oda a zsűri, 17 Champion címmel együtt.
A versenyt szervező Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke, Mihályi László kiemelte: csupán három tételt kellett kizárni a versenyből, ami jól mutatja, hogy a hazai pálinkák egyre jobb minőségűek, és megfelelnek a szigorú szabályozási előírásoknak. A Nébih által elvégzett analitikai vizsgálatok alapján az ellenőrzött pálinkák mindössze 5 százaléka volt problémás, ami a legjobb arány az alkoholos italok kategóriáján belül.
A verseny legeredményesebb főzdéje a rábafüzesi 1 Csepp Pálinka lett, a második helyre a Sáppusztai, a harmadikra pedig a Cibakházi Pálinkafőzde került. A legjobb, 10 000 palack feletti tételnek a Bolyhos Pálinkafőzde feketecseresznye pálinkáját választották.
Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára szerint a pálinka nemcsak a magyar kultúra része, hanem törvényileg is védett nemzeti italunk. Ugyanakkor a pálinkafőzdék komoly kihívásokkal szembesülnek: idén például a fagyok miatt visszaesett a gyümölcstermés, ami a termelési költségek növekedését hozza magával. Az éghajlatváltozás ugyanakkor új gyümölcsfajták megjelenését is lehetővé teszi a főzdék számára.
Mihályi László a Világgazdaságnak adott interjújában hangsúlyozta: bár idén is lesz barackpálinka, az árak emelése elkerülhetetlenné válhat. A főzdék eddig nem tudták érvényesíteni költségnövekedésüket, amit tovább súlyosbítanak az illegális zugpálinkák, amelyek torzítják a piacot. A Tanács elnöke határozottabb hatósági fellépést sürgetett a tiszta verseny megőrzése érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Háromcsillagos világsiker a Sáppusztai pálinkának
Háromcsillagos minősítést szerzett a Sáppusztai Pálinkafőzde Sárga Vilmoskörte pálinkája a…
Tovább olvasom >Indul a párlatfőző szezon – ezekre kell figyelniük a magánfőzőknek
A gyümölcsérés idején nemcsak a befőzések szezonja kezdődik el, hanem…
Tovább olvasom >Itt a figyelmeztetés: ennyi pálinkát szabad főzni évente jövedékiadó-mentesen
Évente legfeljebb 86 liter párlat állítható elő magánfőzőként jövedékiadó-mentesen, és…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: a béremelkedés üteme meghaladja az inflációt, felzárkózik a vidék
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint júniusban a teljes…
Tovább olvasom >Élelmiszeripari beruházási boom jöhet: közel 200 milliárd forint támogatásról döntöttek
Megszülettek az első döntések az élelmiszer-feldolgozók nagyobb léptékű fejlesztéseinek támogatásáról…
Tovább olvasom >Tízből nyolc szülő mindent egy helyen vásárolna be iskolakezdésre – a Pepco erre kínál megoldást
Ahogy közeledik a tanévkezdés, a szülők előtt ismét ott áll…
Tovább olvasom >