Szabadkereskedelmi megállapodás: így nyerhet a magyar élelmiszer
Magyarország az élelmiszerek ízével fog csatát nyerni a világ piacain, amivel Amerikát is legyőzheti a küszöbön álló szabadkereskedelmi megállapodás aláírása után – jelentette ki a Helyi Híradónak Vadász György, az Országos Kereskedelmi és Iparszövetség ügyvezető elnöke.
Az Országos Kereskedelmi és Iparszövetség ügyvezető elnöke szerint nem érdemes mennyiségi versenyt hirdetnie Magyarországnak. Vadász György azt mondja: elég szembesülni azzal, hogy a magyar vásárlók a sonkafogyasztásuknak csupán 40 százalékát szerzik be hazai gyártóktól. Sok esetben azért nem választhatunk hazait, mert a sonkát még feldolgozás előtt külföldre adják el. Az egyik legfontosabb felvevő piaca Spanyolország, ahol – talán sokan nem tudják – a világhírű serranói sonka alapja is magyar.
200 milliárd az élelmiszer-feldolgozó ipar fejlesztésére
Több hazai késztermékre volna szüksége az itthoni kereskedelemnek, és ha exportáljuk azt is előnyösebb feldolgozva tenni. Ezt kívánja segíteni a kormány hamarosan élesedő vidékfejlesztési programja, amelynek 1250 milliárd forint értékű pályázatai ősztől érhetők el. Ebben a csomagban 200 milliárd forintot nevesítettek is, mert ezt kimondottan az élelmiszer-feldolgozó ipar fejlesztésére, korszerűsítésére lehet elkölteni.
Külföldiek keresnek a magyar terményeken
Ma a mezőgazdaság exportteljesítményének jelentős része feldolgozatlan áruként hagyja el az országot. Ennek aránya korábban 40 százalék volt, de ma már valamivel jobb a helyzet és csak 30 százalék. A cél, hogy tovább csökkenjen, és 2020-ban már csak 20 százalék legyen. Ha ezt eléri az ország, akkor a hozzáadott érték itthon marad, ami további fejlesztéseket generál, új munkahelyeket teremt és a vidéki feldolgozóiparban dolgozók fizetésének emelését jelentheti.
A kézműves termék hoz igazi hasznot
Az élelmiszer-feldolgozó ipar ma veszteséges, de legföljebb nullszaldós –állítja Vadász György. „Égető szükség van a beharangozott támogatásra. A kormány a lehető legjobb helyre teszi a pénzt, mert ez a 200 milliárd hozzásegítheti a vidéki élelmiszer-feldolgozó cégeket ahhoz, hogy minőségi árut állítsanak elő” – mondta az ügyvezető elnök a Helyi Híradónak. „Az Európa és az USA közötti gazdasági verseny a küszöbön álló szabadkereskedelmi megállapodás megszületése után törvényszerűen kiélesedik. Magyarország, méretei miatt, ebben a versenyben a mennyiségi termeléssel nem érhet el eredményt. Számunkra egyedül a minőségi termékek hozhatnak gazdasági sikert. Ide kell értenünk a kézműves élelmiszereket is. Magyarország Amerikával szemben is győzhet, mert a mi élelmiszeriparunk természetes ízt tud előállítani. Az ízes, ízletes, adalékmentes élelmiszerek pedig ma egyre inkább felértékelődnek” – folytatta fejtegetését.
Megmenthetik a teheneket
A szakember szerint a tejipar kiemelt célpontja lehet a jövőbeli fejlesztéseknek. Ez pozitívan hat majd a tejtermelő gazdákra is, akik mostanság válságos időket élnek, közülük sokan a nyomott felvásárlási árak miatt azt fontolgatják, hogy levágják a tejelő szarvasmarha állományukat. Ezt az értéket pedig a szakember szerint nem szabad elveszíteni: figyelemre méltó tény, hogy Magyarország lakosságarányosan több tejet képes előállítani, mint Lengyelország.
Egybe vág az iparszövetség véleményével a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárának minapi bejelentése, mely szerint az ősszel induló pályázatokkal elsősorban a mikro- és kisvállalkozókat kívánják helyzetbe hozni. Ez az a szektor, ahol az emlegetett minőségi élelmiszereket – beleértve a kézműves élelmiszereket is – előállítják.
Szerencsés csillagzat
Vadász György a Helyi Híradónak azt is kifejtette, hogy az időzítés kiváló, hiszen az infláció alacsony, a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramja segítségével alacsony kamatokra lehet beruházási pénzekhez jutni. Számos feltétel most állt össze először a vidéki iparfejlesztésre. Ilyen az is, hogy az uniós támogatások 60 százaléka is kimondottan iparfejlesztésre használható. Az ügyvezető elnök a jövőt tekintve bizakodó, mert az élelmiszer-feldolgozás megoldandó gondjai mellett húzóágazatként kiválóan teljesít a járműgyártás és a gyógyvízre épülő ipar is, utóbbi pedig erőt ad a hazai kereskedelemnek és a vendéglátó iparnak is. (hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Az ipari termelés 4,2 százalékkal mérséklődött novemberben
2024 novemberében az ipari termelés volumene 4,2, munkanaphatástól megtisztítva 2,9…
Tovább olvasom >AI-jelölést szeretnének a fogyasztók az élelmiszercímkéken
Egy friss felmérés szerint a fogyasztók 83%-a úgy véli, hogy…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: a kormány teljesítette vállalását, 2024-ben 3,7 százalékra mérséklődött az infláció, ami 2025- ben még tovább, 3,2 százalékra csökken
A kormány teljesítette vállalását, 2023-ban letörte, 2024-ben pedig alacsony szinten…
Tovább olvasom >KSH: decemberben 4,6 százalékkal, 2024-ben átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az árak az előző évi azonos időszaki értékeket
2024. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >A Shell Hungary felmérése új trendeket mutat a digitális vásárlás terén
Az okostelefonok mindennapi életünk szerves részévé váltak, a Shell Hungary…
Tovább olvasom >