Szabadkereskedelmi megállapodás: így nyerhet a magyar élelmiszer
Magyarország az élelmiszerek ízével fog csatát nyerni a világ piacain, amivel Amerikát is legyőzheti a küszöbön álló szabadkereskedelmi megállapodás aláírása után – jelentette ki a Helyi Híradónak Vadász György, az Országos Kereskedelmi és Iparszövetség ügyvezető elnöke.
Az Országos Kereskedelmi és Iparszövetség ügyvezető elnöke szerint nem érdemes mennyiségi versenyt hirdetnie Magyarországnak. Vadász György azt mondja: elég szembesülni azzal, hogy a magyar vásárlók a sonkafogyasztásuknak csupán 40 százalékát szerzik be hazai gyártóktól. Sok esetben azért nem választhatunk hazait, mert a sonkát még feldolgozás előtt külföldre adják el. Az egyik legfontosabb felvevő piaca Spanyolország, ahol – talán sokan nem tudják – a világhírű serranói sonka alapja is magyar.
200 milliárd az élelmiszer-feldolgozó ipar fejlesztésére
Több hazai késztermékre volna szüksége az itthoni kereskedelemnek, és ha exportáljuk azt is előnyösebb feldolgozva tenni. Ezt kívánja segíteni a kormány hamarosan élesedő vidékfejlesztési programja, amelynek 1250 milliárd forint értékű pályázatai ősztől érhetők el. Ebben a csomagban 200 milliárd forintot nevesítettek is, mert ezt kimondottan az élelmiszer-feldolgozó ipar fejlesztésére, korszerűsítésére lehet elkölteni.
Külföldiek keresnek a magyar terményeken
Ma a mezőgazdaság exportteljesítményének jelentős része feldolgozatlan áruként hagyja el az országot. Ennek aránya korábban 40 százalék volt, de ma már valamivel jobb a helyzet és csak 30 százalék. A cél, hogy tovább csökkenjen, és 2020-ban már csak 20 százalék legyen. Ha ezt eléri az ország, akkor a hozzáadott érték itthon marad, ami további fejlesztéseket generál, új munkahelyeket teremt és a vidéki feldolgozóiparban dolgozók fizetésének emelését jelentheti.
A kézműves termék hoz igazi hasznot
Az élelmiszer-feldolgozó ipar ma veszteséges, de legföljebb nullszaldós –állítja Vadász György. „Égető szükség van a beharangozott támogatásra. A kormány a lehető legjobb helyre teszi a pénzt, mert ez a 200 milliárd hozzásegítheti a vidéki élelmiszer-feldolgozó cégeket ahhoz, hogy minőségi árut állítsanak elő” – mondta az ügyvezető elnök a Helyi Híradónak. „Az Európa és az USA közötti gazdasági verseny a küszöbön álló szabadkereskedelmi megállapodás megszületése után törvényszerűen kiélesedik. Magyarország, méretei miatt, ebben a versenyben a mennyiségi termeléssel nem érhet el eredményt. Számunkra egyedül a minőségi termékek hozhatnak gazdasági sikert. Ide kell értenünk a kézműves élelmiszereket is. Magyarország Amerikával szemben is győzhet, mert a mi élelmiszeriparunk természetes ízt tud előállítani. Az ízes, ízletes, adalékmentes élelmiszerek pedig ma egyre inkább felértékelődnek” – folytatta fejtegetését.
Megmenthetik a teheneket
A szakember szerint a tejipar kiemelt célpontja lehet a jövőbeli fejlesztéseknek. Ez pozitívan hat majd a tejtermelő gazdákra is, akik mostanság válságos időket élnek, közülük sokan a nyomott felvásárlási árak miatt azt fontolgatják, hogy levágják a tejelő szarvasmarha állományukat. Ezt az értéket pedig a szakember szerint nem szabad elveszíteni: figyelemre méltó tény, hogy Magyarország lakosságarányosan több tejet képes előállítani, mint Lengyelország.
Egybe vág az iparszövetség véleményével a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárának minapi bejelentése, mely szerint az ősszel induló pályázatokkal elsősorban a mikro- és kisvállalkozókat kívánják helyzetbe hozni. Ez az a szektor, ahol az emlegetett minőségi élelmiszereket – beleértve a kézműves élelmiszereket is – előállítják.
Szerencsés csillagzat
Vadász György a Helyi Híradónak azt is kifejtette, hogy az időzítés kiváló, hiszen az infláció alacsony, a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramja segítségével alacsony kamatokra lehet beruházási pénzekhez jutni. Számos feltétel most állt össze először a vidéki iparfejlesztésre. Ilyen az is, hogy az uniós támogatások 60 százaléka is kimondottan iparfejlesztésre használható. Az ügyvezető elnök a jövőt tekintve bizakodó, mert az élelmiszer-feldolgozás megoldandó gondjai mellett húzóágazatként kiválóan teljesít a járműgyártás és a gyógyvízre épülő ipar is, utóbbi pedig erőt ad a hazai kereskedelemnek és a vendéglátó iparnak is. (hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Lengyel kormányfőhelyettes: az EU-Mercosur együttműködési szerződés veszélyezteti a lengyel mezőgazdaságot
Az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur szabadkereskedelmi övezet tagállamai…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent szeptemberben
2024 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,2, munkanaphatástól megtisztítva 5,4…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >