Syngenta: csaknem 100 ezer tonna magyar dinnye kerülhet a belföldi piacokra idén
A Magyarországon termő 150-160 ezer tonna görögdinnye és 12,5 ezer tonna sárgadinnye 60 százaléka kerülhet a belföldi piacokra – közölte a Syngenta az MTI-vel.
A növényvédőszer- és vetőmaggyártó jó minőségű termést vár az idén, a korai vetésű dinnyék már el is jutottak a boltokba.
Az áruházláncok a tíz kilogramm alatti dinnyéket keresik, a nehezebbeket rendszerint a hagyományos értékesítési piacok árulják – tették hozzá.
A közlemény szerint idén a hűvös tavasz miatt az ültetéseket későbbre kellett ütemezni, ami a betakarítások idejét is módosítja. Hosszabb távon javítaná az értékesítést, ha a betakarítást ki lehetne nyújtani akár szeptemberig – hangsúlyozták egy szakértői véleményre hivatkozva.
Magyarország a dinnyetermesztés északi határán fekszik. A termesztés színvonala magas, de a román, bolgár, szerb versenytársak termesztéstechnológiája is sokat fejlődött az utóbbi években. A belföldi termelők legnagyobb konkurenciája Olaszország és Görögország, ahol a kedvezőbb éghajlat miatt hosszabb a szezon – írták. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Olcsóbb lett a görögdinnye Lengyelországban – magyar import is nyomja az árakat
Lényegesen olcsóbban lehet görögdinnyéhez jutni Lengyelországban, mint tavaly ilyenkor. A…
Tovább olvasom >Új kihívások, innovatív válaszok a napraforgó és kukorica termesztésében
Választóvonalhoz érkezett a magyar mezőgazdaság: a klímaváltozás hatásai, a gazdasági…
Tovább olvasom >A magyar csemegekukorica továbbra is Európa élvonalában
A magyar csemegekukorica-szektor továbbra is Európa éllovasa 2025-ben, megelőzve Franciaországot.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Maradt a 2 százalékos infláció az euróövezetben júliusban
Június után júliusban is 2 százalék volt az éves infláció…
Tovább olvasom >A magyar kkv-k közel kétharmada tervez fizetésemelést a következő 12 hónapban
A kis- és középvállalkozások (kkv) 65 százaléka a következő 12…
Tovább olvasom >Csirke vs. marha: új spanyol kutatás kérdőjelezi meg a fehér hús „bélegészség”-előnyét
Évtizedekig a csirkehúst tartottuk a vörös húsoknál „egészségesebbnek”. Egy friss…
Tovább olvasom >