Sürgős javaslatok a vendéglátás helyzetének javítására
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László levelet küldött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek.
Ebben üdvözölte a Kormány azon döntését, miszerint a vendéglátásban tevékenykedő munkaadókat terhelő járulékokat teljes egészében elengedik, és a munkavállalói járulékokat is jelentősen csökkentik. Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a forgalom hiányában önmagában a bérfizetés is szinte lehetetlen. Ennek megfelelően az MVI vezetése nevében javasolta, hogy bérfizetés helyett a munkaadók szociális támogatásban részesíthessék a munkavállalókat adómentes formában. A támogatás összege megállapodás szerint havonta legalább 100, de legfeljebb 200 ezer Ft lehetne munkavállalónként a veszélyhelyzet megszűnéséig.
Kovács László lapunk kérésére részletezte a javaslatot: Lényege az, hogy a dolgozók megmaradnának állományban. A munkaadó fizetne egy szociális támogatást a munkavállalónak azért, hogy a létfenntartáshoz szükséges élelmiszereket meg tudja vásárolni. Ezt a támogatást a munkaadó a következő 3 évben adóelőlegként levonhatná az aktuálisan fizetendő adóiból. Ugyanis amikor nincs munka, nincs bevétel – tehát nem tudnak bért fizetni a munkaadók. Így a munkabérjárulék kedvezmény nem jelent – nulla bevétel és nulla bérfizetés mellett – segítséget. A munkaadó így átvállalná a szociális terhet az államtól, hogy ne kelljen munkanélküli járadékot fizetnie az elbocsátott dolgozóknak.
Az ipartestület javaslata volt többek között az is, hogy A helyben fogyasztásra érvényes kedvezményes (5%-os) áfa-kulcs átmenetileg az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás esetén is alkalmazható legyen a vendéglátóhelyek számára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >