Sürgős javaslatok a vendéglátás helyzetének javítására
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László levelet küldött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek.
Ebben üdvözölte a Kormány azon döntését, miszerint a vendéglátásban tevékenykedő munkaadókat terhelő járulékokat teljes egészében elengedik, és a munkavállalói járulékokat is jelentősen csökkentik. Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a forgalom hiányában önmagában a bérfizetés is szinte lehetetlen. Ennek megfelelően az MVI vezetése nevében javasolta, hogy bérfizetés helyett a munkaadók szociális támogatásban részesíthessék a munkavállalókat adómentes formában. A támogatás összege megállapodás szerint havonta legalább 100, de legfeljebb 200 ezer Ft lehetne munkavállalónként a veszélyhelyzet megszűnéséig.
Kovács László lapunk kérésére részletezte a javaslatot: Lényege az, hogy a dolgozók megmaradnának állományban. A munkaadó fizetne egy szociális támogatást a munkavállalónak azért, hogy a létfenntartáshoz szükséges élelmiszereket meg tudja vásárolni. Ezt a támogatást a munkaadó a következő 3 évben adóelőlegként levonhatná az aktuálisan fizetendő adóiból. Ugyanis amikor nincs munka, nincs bevétel – tehát nem tudnak bért fizetni a munkaadók. Így a munkabérjárulék kedvezmény nem jelent – nulla bevétel és nulla bérfizetés mellett – segítséget. A munkaadó így átvállalná a szociális terhet az államtól, hogy ne kelljen munkanélküli járadékot fizetnie az elbocsátott dolgozóknak.
Az ipartestület javaslata volt többek között az is, hogy A helyben fogyasztásra érvényes kedvezményes (5%-os) áfa-kulcs átmenetileg az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás esetén is alkalmazható legyen a vendéglátóhelyek számára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Eladták a Hot Ones-t gyártó First We Feast stúdiót – Soros György cége is az új tulajdonosok között
A Buzzfeed 82,5 millió dollárért (több mint 32 milliárd forintért)…
Tovább olvasom >Az ételárus nehéz kenyere – A nap videója
A film információi szerint 10 dollárcent egy adag ebből az…
Tovább olvasom >