Sürgős javaslatok a vendéglátás helyzetének javítására

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 03. 25. 09:53

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László levelet küldött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Ebben üdvözölte a Kormány azon döntését, miszerint a vendéglátásban tevékenykedő munkaadókat terhelő járulékokat teljes egészében elengedik, és a munkavállalói járulékokat is jelentősen csökkentik. Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a forgalom hiányában önmagában a bérfizetés is szinte lehetetlen. Ennek megfelelően az MVI vezetése nevében javasolta, hogy bérfizetés helyett a munkaadók szociális támogatásban részesíthessék a munkavállalókat adómentes formában. A támogatás összege megállapodás szerint havonta legalább 100, de legfeljebb 200 ezer Ft lehetne munkavállalónként a veszélyhelyzet megszűnéséig.
Kovács László lapunk kérésére részletezte a javaslatot: Lényege az, hogy a dolgozók megmaradnának állományban. A munkaadó fizetne egy szociális támogatást a munkavállalónak azért, hogy a létfenntartáshoz szükséges élelmiszereket meg tudja vásárolni. Ezt a támogatást a munkaadó a következő 3 évben adóelőlegként levonhatná az aktuálisan fizetendő adóiból. Ugyanis amikor nincs munka, nincs bevétel – tehát nem tudnak bért fizetni a munkaadók. Így a munkabérjárulék kedvezmény nem jelent – nulla bevétel és nulla bérfizetés mellett – segítséget. A munkaadó így átvállalná a szociális terhet az államtól, hogy ne kelljen munkanélküli járadékot fizetnie az elbocsátott dolgozóknak.
Az ipartestület javaslata volt többek között az is, hogy A helyben fogyasztásra érvényes kedvezményes (5%-os) áfa-kulcs átmenetileg az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás esetén is alkalmazható legyen a vendéglátóhelyek számára.