Sürgős forrásokkal segítik a rászorulók élelmiszer-vásárlását Olaszországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 03. 31. 11:02

Négy és fél milliárd euró azonnali költségvetési támogatással segítik az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt anyagilag nehéz helyzetbe jutott olaszokat az élelmiszer-, gyógyszer- és létfontosságú cikkek vásárlásban Giuseppe Conte kormányfő szombat esti bejelentése szerint, amellyel a munka és bevétel nélkül maradtak támogatására kérte a nagyvállalatokat, termelőket is.

Az összeget az úgynevezett nemzeti szolidaritási alapból a polgármestereknek utalják át. Ezen kívül a polgári védelem forrásaiból további 400 millió eurót osztanak szét a majdnem nyolcezer olasz város között olyanok számára, akiket “ezzel a bevásárlásban segíthetnek”. A tervek szerint a támogatást nem készpénzben, hanem utalványban kapják meg az ezt kérelmezők.
Conte kijelentette, a hetek óta tartó vészhelyzetben vannak olaszok, akik kezdenek anyagi nehézségbe kerülni. “Tudjuk, hogy vannak, akik nem kapták el a betegséget, mégis szenvednek (..) éreztetni akarjuk az állam konkrét segítségét” – mondta Conte hangsúlyozva, hogy egész Olaszország “egy csónakban evez”, és szolidaritási láncra van szükség. “Senkit sem hagyunk magára” – tette hozzá.
Arra szólította fel a nagykereskedelmi láncokat, vállalatokat, termelőket, adományozni képes személyeket, segítsenek felajánlásaikkal.
A vasárnap reggeltől hatályos kormányrendeletet a belügyminiszter, Luciana Lamorgese sürgette, miután több régióból, elsősorban Dél-Olaszországból, a hatóságok a társadalmi feszültség növekedését jelezték a munka és bevétel nélkül maradtak elkeseredése miatt. A déli tartományokban a szigorú kijárási és munkavégzési korlátozások teljesen bevétel nélkülivé tették a fekete gazdaságban dolgozó mintegy négymillió embert, és ők a korábban elindított gazdaságélénkítő, családtámogatási forrásokból sem részesülnek. Többek között Palermóban néhány nagyobb élelmiszerüzlet rendőri és katonai védelmet kapott az anyagi nehézségekre hivatkozó és fizetni nem akaró, vagy ingyen élelmiszert követelők miatt.
Giuseppe Conte megemlékezett a járvány olaszországi halottairól, akiknek száma szombaton túllépte a tízezret. Az olasz kormányfő hozzátette, az Európai Uniónak is meg kell felelnie a járvány teremtette “történelmi helyzetnek”.
“Nem fogok úgy bekerülni a történelembe, hogy felelősnek tartsanak, mert nem tettem meg mindent az európai polgárokért. Utolsó csepp verejtékemmel és erommel azért küzdök, hogy erős, élettel teli és egységes európai választ adjunk” – jelentette ki Conte.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentéseire utalt, aki elutasította a Róma által is szorgalmazott “koronakötvények” tervét. Conte azt hangoztatta, a javaslatot Róma nem a bizottságnak, hanem az eurócsoportnak tette, “és a kérdés még nincs lezárva”.
Ursula von der Leyen szavait tévesnek nevezte Roberto Gualtieri olasz pénzügyminiszter is, aki közösségi oldalán megjegyezte, az EU-tól nyitást és nem zárkózottságot vár.
Giuseppe Conte bejelentette, hogy április 3-től tovább hosszabbítják az eddigi kijárási korlátozásokat, és túl korainak nevezte a nem létfontosságú termelés, valamint az oktatás újraindítását. Úgy vélte, nem lehet megjósolni, mikor enyhíthetik az óvintézkedéseket.  (Sárközy Júlia, MTI)

Kapcsolódó cikkeink