Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatok miatt bezárt egy debreceni éttermet a Nébih
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették – tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
Az érintett vállalkozás tevékenységét május 14-től május 27-ig függesztették fel. Az étterem a hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét; az eljárás, valamint a bírság kiszabása folyamatban van – közölte a hivatal.
A Nagyerdő Projekt Kft. által üzemeltetett Pálma étterem esetét ismertetve a Nébih közölte: több helyiségben, egyebek mellett az élelmiszerek tárolására használt raktárakban rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomokat találtak. Nem mindenhol működtek megfelelően a kézmosók, valamint kézfertőtlenítő szer és a jogszabályban előírt fertőtlenítő hatású mosogatószer sem volt az étteremben.
Az épület, valamint a hűtőberendezések műszaki és higiéniai állapota sem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Az étterem egésze rendezetlen, takarítatlan volt. Szennyezettek voltak a gépek, eszközök és berendezések, például a húselőkészítő helyiségben lévő daráló, bárd és élező. Nem állt rendelkezésre megfelelő számú mosogató sem, és a konyhában is számos hiányosságot találtak az ellenőrök.
Súlyos hiányosságokat tártak fel a szakemberek a dokumentációban is. Az egység nem rendelkezett a jogszabályoknak megfelelő, kötelező HACCP kézikönyvvel, nem működtetett nyomonkövetési rendszert, az üzemeltető nem vezetett anyaghányad nyilvántartást. Az ellenőrzés idején dolgozó szakácsnak nem volt érvényes egészségügyi könyve.
A hatóság 20 tétel, mintegy 66 kilogramm nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivont a forgalomból, és megtiltotta annak felhasználását.
Kapcsolódó cikkeink
VIMOSZ: optimizmus a turisztikai szektorban
Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői…
Tovább olvasom >Balatoni Turizmus Szövetség: Pokol van a Balaton partján
A Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) közleményben hívta fel a figyelmet…
Tovább olvasom >Mi a drágább? A horvát tengerpart vagy a Balaton?
A magyarok körében Horvátország évek óta az egyik legkedveltebb nyári…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >