Sültkrumplitörténet

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 07. 14. 09:10

A világon kevés olyan étel van, amely mindenhol hasonlóan népszerű, mint a hasábburgonya. A sült krumpli világnapját július 13-án ünneplik. De vajon mi vezetett a sült krumpli sikeréhez? – teszi fel a kérdést összefoglaló cikkében az Origo.

A legnépszerűbb elmélet szerint először Belgiumban készítettek sült krumplit

A burgonya a dél-amerikai kontinensről érkezett meg Európába az 1540-es években, sikeresen hódította meg a világot, és már a 16-17. században Ázsiában és Afrikában is elterjedt.
Magyarországon először egy mecénás az Origo –, Batthyány Boldizsár révén jelent meg a 16. század végén, de igazán csak a 18. században terjedt el.
Ám a krumpli megjelenése és a hasábburgonya megszületése között több száz év telt el. Bár a french fries kifejezésből arra lehet következtetni, hogy a sült krumpli Franciaországból származik, de ez nem biztos információ. A legnépszerűbb elmélet szerint először Belgiumban, a Maas-völgyben csináltak sült krumplit az 1600-as évek végén.
Ezen a környéken már akkoriban népszerű étel volt a zsírban sült hal, azonban mikor a folyók befagytak, valamivel pótolni kellett a kieső ételmennyiséget: így a krumplit hasonló alakúra szelték, mint a halakat, így megkapva a hosszúkás és vékony hasábokat. Az elmélet ellenzői szerint viszont nem valószínű, hogy a drága zsírt nagy mennyiségben sült krumpli készítésére használhatták.
Egy másik elmélet szerint a sült krumplit egy francia gyógyszerésznek, Antoine-Augustine Parmentier-nek köszönheti a világ. Franciaországban az 1700-as évek közepéig nem ajánlották emberi fogyasztásra a krumplit, sőt, még a lepra terjedését is összekötötték a növénnyel. Parmentier börtönbe került a hétéves háború idején, ahol krumplival etették, és semmi baja nem lett. Szabadulását követően elhatározta, hogy népszerűsíteni fogja a növényt. Mivel első kísérletei kudarcot vallottak, taktikát váltott.
Egy nagy földterületet katonákkal kezdett el őriztetni, mely azt a látszatot keltette, hogy amit az őrök védenek, az egy értékes dolog. További ravasz csel volt, hogy Parmentier külön kérte az őröket, hogy olykor-olykor hagyják a tolvajoknak, hogy elvigyék a krumplit.
A burgonya az 1800-as évekre már Franciaország egyik legnépszerűbb étele lett. 1795-ből már vannak feljegyzések arról, hogy utcai árusok sült krumplit árultak Franciaországban, majd később az egész világon elterjedt.
A teljes cikk itt olvasható.

Címkék: