Südback 2022
A stuttgarti Südback Szakvásár a kézműves pékségek egyik legfontosabb európai iparági találkozási pontja. A kiállítást megelőző sajtótájékoztatóról Buliczka Tünde, a Magyar Pékszövetség munkatársa, a Pékmester című lap főszerkesztője készített tudósítást.

Idén öt kiállítócsarnok várja az érdeklődőket
A Südback Szakvásárt 1978-ban rendezték meg először azzal a céllal, hogy a kézműves pékségek képviselői találkozhassanak, megismerkedhessenek az új gépekkel, eszközökkel, alapanyagokkal, szolgáltatásokkal és iparáguk trendjeivel. Előremutató szakmai programok és előadások mindig is társultak és kapcsolódnak ezekhez a vásárokhoz. Idén Stuttgartban, október 22-25. között ismét megnyitja kapuit a kiállítás, teret adva a sütőipar képviselőinek a személyes találkozóra. A hazai és külföldi pékségek képviselőinek két évig nem volt alkalma találkozni országos vásáron. Ez az idő megmutatta, hogy digitálisan és virtuálisan sok minden lehetséges. Ugyanakkor az is világossá vált, hogy az embereknek szükségük van személyes találkozásokra és a kommunikációra. Idén öt kiállító terem várja az érdeklődőket, a csarnokokban a munka- és üzemeltetés technika, irodatechnika, irodai berendezések, alapanyagok és félkész termékek, árucikkek, értékesítést ösztönző szolgáltatások területén kaphatnak betekintést a látogatók az iparági fejlesztésekbe.
Piaci alakulás és számadatok
Január 1-ig összesen 1551 pékség szerepelt a német kézművesek nyilvántartásában, Baden-Württembergben. Ugyanakkor az országos adatok szerint Németországban 9965 pékség lett bejegyezve és jelenleg 240 800 embert foglalkoztat a sütőipar. Az előző évhez képest az árbevétel kismértékben, 14,89 milliárd euróra nőtt.
A pékségek számára az egyik legnagyobb kihívás a humán erőforrások területén van. Hiányoznak a képzett szakemberek a termelésben és az értékesítésben. Egyre kevesebb fiatal választja a sütőipari pályát. 2021-ben 12 242 gyakornok jelentkezett, ami az előző évhez képest csaknem 1200 fővel volt kevesebb. Ezek az adatok egyértelműen befolyásolják a szakképzett pékmesterek számát és a potenciális üzleti utódok jelenlétét.
A sütőipar minden területen figyelemmel kíséri a mindenkori költségalakulást, valamint a nyersanyag- és energiapiacon kialakult feszült ellátási helyzetet. Nagyon fontos, hogy a vállalatok fenntarthatóan működjenek. A vásárlók egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak, ha egy vállalkozás törekszik a környezettudatosságra, használ-e regionális illetve minőségi alapanyagokat.
Jelentős fejlődésnek indult a sütőipar digitalizálása
A pandémia idején ennek fontossága felerősödött a kereskedelemben. A készpénz nélküli fizetési tranzakciók ma már szinte mindenhol lehetségesek. Az intelligens rendszereket egyre gyakrabban használják a hatékonyság és a termelés növekedésének érdekében.
A teljes cikket a Pékmester augusztusi számában olvashatják.
Kapcsolódó cikkeink
Debrecenben ismét megrendezik a Farmer-Expót
Harmincnegyedik alkalommal rendezik meg az idén augusztus 28-30. között Debrecenben…
Tovább olvasom >Anuga Chilled & Fresh Food 2025: középpontban az innováció, a frissesség és a kényelem
2025. október 4-8 között kerül megrendezésre Kölnben az Anuga Chilled…
Tovább olvasom >Magyar hagyományokkal és mediterrán életérzéssel találkozhatunk az Ország kenyere és Innovatív kenyere díj győzteseinél
Izgalmas eredménnyel zárult a XIV. Szent István Napi Kenyérverseny: 2025-ben…
Tovább olvasom >További cikkeink
MTÜ: csaknem 800 ezren vettek részt a Szent István napi ünnepségeken Budapesten
A mobilcella adatok alapján több mint 798 ezer mobiltelefonnal érkező…
Tovább olvasom >Online tanfolyam segíti a helyi turizmus fejlesztését
Elindult a Falusi Turizmus Fellendítését Célzó Oktatási Pályázat, amely gyakorlati…
Tovább olvasom >Háton a tábortűz – A nap videója
Fát lehet vágni a hátadon? Ezután tüzet rakni is lehet…
Tovább olvasom >