Stressztűrő tőzsdék

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 03. 10:15

A november nem a gazdasági hírekről szólt általában. Terrorfenyegetettség uralja Nyugat-Európát, és kiújult a vita a migránskrízis kezeléséről.

Sok elemző úgy véli, hogy nagyot eshetnek majd a tőzsdék, ha folytatódnak a terrortámadások. Megváltozhatnak a fogyasztási szokások, az emberek visszahúzódnak, esténként inkább otthon maradnak, ez pedig egész iparágakat veszélyeztet.

A tőzsdék azonban jól bírták a stresszhelyzetet, és folytatták októberben megkezdett menetelésüket, az Európában vezető német DAX index például újra meghaladta a 11.000.- pontot, amely a szeptemberi mélypontokhoz képest több mint 15 százalékos növekedés.

Úgy tűnik, az év végével itt az idő a jegybankok cselekvésére. Az euró/dollár kurzust nemcsak a közelgő további EKB-lazító lépései nyomasztják, hanem a devizapár másik „lábát” erősítő fejlemények is. A hónap eleji amerikai munkapiaci adatok miatt a Fed már idén decemberben elkezdheti kamatemelési ciklusát. Ez pedig érthetően felértékelési nyomást fejt ki a dollárra. A két nagy jegybank eltérő irányú monetáris politikája kiváló környezetet teremt az euró/dollár további esésére, így már régebb óta egyre több profi befektető, illetve kereskedelmi banki előrejelzés a kurzus paritásig leesését vetítette előre.

Legfrissebb előrejelzésükben a Goldman Sachs szakértői újra ezt jelzik, de ennek sebessége eléggé gyors lehet. Előrevetítésük szerint ugyanis még a december eleji EKB-ülés előtt 1,05 körülig leesik az árfolyam, majd azt követően, de még az idei év vége előtt megnézzük az 1,00-ás szintet. A stratégák szerint 12 hónapos távon 0,95-ig esik majd tovább a közös európai fizetőeszköz, azaz a mostani piaci árfolyamhoz képest még bő 11 százalékos árfolyamesés várható.

Itthon az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a ­Quaestor-törvényt, azaz egyelőre marad a 6 milliós kártérítés, már akinek jutott, mert sokan még mindig futnak a pénzük után…

Változatlanul „BB plusz” szinten hagyta Magyarország adósosztályzatát a Fitch Ratings novemberi ülésén, így csak 2016-ban számíthatunk a felminősítésekre. A forint többszöri próbálkozásra sem tudta a 310-es kurzust áttörni.

Az év vége már nagyon közel van, a piacokon lévő jó hangulat további pozitív trendeket fog eredményezni – ezeket egyedül csak a terroresemények veszélyeztetik…

Kapcsolódó cikkeink