Stresszkezelési útmutató a mindennapokhoz

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 30. 00:55

Nap mint nap cseng a telefonom, hallgatom az új információkat: kivel mi történt. Cégek vonulnak ki, munkahelyek szűnnek meg, átszerveznek, összevonnak – megannyi változás. A mindennapok létbizonytalansága okozta, ránk nehezedő nyomás a stressz, amellyel meg kell küzdenünk. De hogyan?

Dr. Csík Klára

Szakmai kurzust tartottam a közelmúltban fiatal szakemberek számára, ahol az egyik résztvevő tudta, ki „találta fel” a stressz fogalmát. Ez 9 éve tartó képzési munkám során első alkalommal fordult elő. Sikerélmény volt számomra – eszerint van olyan a fiatalok között, aki nemcsak a munkájában próbál egyre jobb lenni, hanem emellett általános intelligenciáját is folyamatosan fejleszti.

Sellye János magyar tudós volt amúgy, aki először írta körül ezt a tünetegyüttest a stressz szóval. Mit is jelent? – hangzik a költői kérdés. A válasz: minden, ami érzelmi vagy fizikai változást okoz.

A stressz mindenki számára máshogyan mutatkozik meg, attól függően, milyenek a belső reakcióink az eseményekre vagy elvárásokra. Érdekes, de az elképzelt változás is okozhat stresszt. Ha nem tudjuk, merre haladunk, mi lesz velünk, és folyamatosan az alternatívákon törjük a fejünket – ez is stresszhelyzetet idézhet elő.

Stresszcsökkentő tanácsok

Hogyan csökkenthetjük a stressz nyomását a mindennapokban? Ha erre megtaláljuk a választ, akkor sokat tettünk magunkért.

Az első tanács: ismerd magad, TE hogyan reagálsz a stresszes helyzetekre. Használj pozitív önállításokat, miszerint meg tudod csinálni, képes vagy rá, te vagy a legjobb, abban, amire éppen vállalkozol!

Ne halogasd a döntést patópálosan, mert nem érsz rá. Ami ma érvényes, az holnapra már múlt idő.

Redukáld magadban az eredmény jelentőségét. Ha nem leszel kész, ha nem úgy sikerül, ahogyan elképzelted, akkor sem dől össze a világ, mindig jön egy új kanyar! A lényeg, hogy te magad tudd: mindent megtettél a cél, az eredmény elérése érdekében, és ez már felszabadít a stressz görcse alól.

Érdemes megfontolni, hogy kerüljük azoknak a társaságát, akik felidegesítenek. Persze mi van, ha elsősorban a főnök idegesít? Ez a helyzet szinte megoldhatatlan, és a vége sokszor a munkahely-változtatás.

Változtassuk meg a reakcióinkat, csökkentsük a kiszámíthatóságunkat! Ha reakcióink változatosak, új fordulatot idézhetünk elő, és máris más a helyzet.

Világos és

megvalósítható jövőkép

Álmok, tervezés, megvalósítás, kivitelezés – mind megannyi kulcsszó a stressz hatásainak csökkentésére.

Ne rögtön a megvalósítás módján, idején gondolkodjunk, előbb inkább magának a célnak a megfogalmazására összpontosítsunk. Érdemes a környezetünkből másokat is bevonni a jövőkép kialakításába, mivel ők kívülről látnak bennünket, és lehetnek hasznos észrevételeik erre vonatkozóan. Persze sehol sincs kolbászból a kerítés, és semmit nem adnak ingyen, úgyhogy álljunk a realitás talaján. Bár a jövőbe nem lát senki, mégis fontos, hogy kialakítsuk és vezessük életünk folyamát, mert ez segít abban, hogy pozitívan, optimistán gondolkodva haladjunk – ELŐRE!

2012 még nehezebb lesz, halljuk egyre gyakrabban, ami azért jelent stresszt, mert már évek óta várjuk, mikor lesz egy kicsit – ha nem is könnyebb, de – kiszámíthatóbb a helyzet.

Hozzávalók

Milyen tulajdonságok segíthetnek a sikeres teljesítéshez?

– Szenvedély, hogy ne csak szükségből végezzük a dolgunkat, hanem szeressük is, amit csinálunk!

– Lelkesedés, hogy mindig találjunk valamit, amitől kedvünk van a feladathoz.

– Hit: higgy abban, hogy amit csinálsz, annak van értelme és célja.

– Egyszerűség, miszerint a legbonyolultabb dolog is részekre bontható és kezelhető.

– Realitásérzék: tudd, mire vagy képes, ismerd a lehetőségeidet és a korlátaidat!

– Hitelesség: ne csak szavakban, hanem tettekben is képes légy a feladat elvégzésére, kivívva ezzel a magad és a többiek elismerését. Hiszek a személyes példamutatás erejében, mert ezzel motiválhatod a csapattársaidat.

– Önmotiváltság és ugyanakkor mások inspirálása céljaik elérése érdekében. Higgy magadban és másokban, mert, bár a helyzet nem rózsás, de nem is reménytelen.

Kapcsolódó cikkeink