Stratégiai partnerség előtt Magyarország és Izrael a mezőgazdaság terén
Az öntözésfejlesztésről, oktatási és tudományos partnerségről, valamint hosszú távú agrár együttműködésekről egyeztetett Nagy István agrárminiszter Avi Dichterrel, Izrael mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjével.

(Fotó: AM/Fekete István)
A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk példaként tekint Izraelre, hiszen csodálatos az a teljesítmény, amit a mezőgazdaság területén a történelme folyamán véghezvitt. A magyar kormány stratégiai ágazattá nyilvánította az agráriumot és háromszor több forrást biztosít fejlesztésekre, mint korábban, ezért szeretnénk olyan technológiai fejlesztéseket végrehajtani, amelyek a versenyképességünket növelik, mind a mezőgazdaság, mind pedig az élelmiszeripar területén – fűzte hozzá.
Még nagyobb figyelmet kap a víz kérdése
A miniszter kitért arra is, hogy tavaly történelmi aszály nehezítette a mezőgazdaságot, ami figyelmeztető jelként hatott ránk, ezért még nagyobb hangsúlyt fektetünk az öntözésfejlesztésre. A legmodernebb technológiák alkalmazását pedig a legjobbtól szeretnék megtanulni. A vízre eddig katasztrófaként tekintettünk, amit az áradások esetén gyorsan el kell vezetni, azonban szemléletváltást hajtottunk végre. A vizet meg kell tartanunk és gazdálkodnunk kell vele, mert az a biztonságos élelmiszerellátás alapja. A tárcavezető kitért arra is, hogy a hazai agrárium az ország népességének dupláját képes ellátni élelmiszerrel, így Magyarország Izrael importigénye szempontjából is kulcsfontosságú partner lehet. A miniszterek egyetértettek abban, hogy az agrárium tekintetében is stratégiai partnerség szükséges a két ország között. Nagy István kiemelte, szívesen kötünk stratégiai partnerséget Izraellel az agrárium, vagy az oktatás és a kutatásfejlesztés területén, hogy jobban megismerjük az új technológiákat, mert így a hazai mezőgazdaság tovább fejlődhet. Az egyeztetés keretében az izraeli tárcavezető meghívta Nagy Istvánt egy hivatalos munkalátogatásra.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak
Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >A korábbinál kiegyensúlyozottabb diótermés várható az idén
Jó termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók. A múlt…
Tovább olvasom >Planet expo – Réthy Pál: a tisztított szennyvíz kulcselem lehet a vízgazdálkodásban
Új vízkészletek felé kell fordulni a jövőben, és a tisztított…
Tovább olvasom >További cikkeink
A kávétermesztés már most érzi a klímaváltozást! – Új Futuretalks podcast
Állította Tóth József kávészakértő a FutureTalks Krizsó Szilviával podcastban. Az…
Tovább olvasom >Ötvenezer fonttal támogatja az Aldi UK a Marine Conservation Society-t
Az Aldi 50 000 font értékű szponzorációs programmal támogatja a…
Tovább olvasom >Termékek igényesen „tálalva”
A fogyasztói szokások változása a kereskedelmet közvetlenül érinti, így a…
Tovább olvasom >