Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Debreceni Egyetem
Az Agrárminisztérium és a Debreceni egyetem között létrejött stratégiai együttműködés kifejezi közös céljainkat, a magyar agrárium versenyképességének erősítését és a hazai élelmiszeripar eredményességének fejlesztését – közölte Nagy István agrárminiszter a partnerségről szóló dokumentum aláírásán.

(Fotó: kormány.hu)
A rendezvényen a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a csütörtökön aláírt stratégiai partnerségi megállapodással a debreceni agrár-felsőoktatás egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Az Agrárminisztérium és a Debreceni Egyetem közös érdeke a hosszú távú biztonságos élelmiszer-előállítás, amely jól képzett szakemberek, modern vívmányok és fejlesztések nélkül nem megvalósítható. A tudomány segítségével keressük a válaszokat arra, hogy innovációval, fejlesztésekkel, intenzív és erőforrás-hatékony technológiákkal hogyan tudjuk ellenállóbbá tenni a mezőgazdaságot. Ezért olyan, a jövőnk szempontjából meghatározó területeken működnek együtt a partnerek egymással, mint például a vízgazdálkodás, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás vagy éppen az agrár- és élelmiszeripari termelés ökológiai lábnyomainak csökkentése – tette hozzá. A miniszter kitért arra is, hogy a jövő szempontjából a partnerség másik hangsúlyos területe az agrár-felsőoktatás és középfokú agrárszakképzés. Hiszen a generációváltás sikere a magyar mezőgazdaság jövőjének záloga.
A szakképzés és a felsőoktatás megújításának köszönhetően egyre több fiatal választja az agrárszakmát, ami a vidéknek is nagy erőt jelent
Nagy István elmondta, a stratégiai megállapodás olyan területeket is érint, mint a szaktanácsadás és tudásmenedzsment az élelmiszerláncban és a vidékfejlesztésben; az agrár K+F+I és a tudományos eredmények gyakorlati hasznosíthatósága; élelmiszeripar és élelmiszer-kereskedelem, hal- és vadgazdálkodás, az agro-kulturális örökségünk ápolása, az agrárium és a magyar vidék társadalmi elfogadottságának erősítése.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Valódi lehetőséget kínál a magyar agrárszakképzés a fiataloknak
Mérföldkőhöz érkezett az agrárszakképzés átalakítási folyamata. Idén végeznek ugyanis először…
Tovább olvasom >AM: aranykorukat élik a magyar-amerikai agrárdiplomáciai kapcsolatok
A magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatok egyre csak erősödnek, legyen szó politikáról,…
Tovább olvasom >Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >