Stílusos Vidéki Éttermiség 11.0

Dátum: 2019. 09. 05. 09:28

Rácalmáson lesz vasárnap a SVÉT legnagyobb idei rendezvénye
Minden eddiginél különlegesebb helyszínen szervezik a Stílusos Vidéki Éttermiség vasárnapi rendezvényét: szállodák vendégeskedése, gasztroszínpad, megannyi workshop, előadás, gyereksarok, környezettudatos tálalási szemlélet, regionális alapanyagok és Tóth Vera esti koncertje várja szeptember 8-án a vidéki gasztronómia elkötelezett híveit Rácalmáson, a Jankovich-kúriában a Magyar Turisztikai Ügynökség által támogatott SVÉT 11.0 nagyrendezvényén.

A Jankovich Kúria Hotel és Étterem 2016-ban nyert felvételt a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomba. A gasztrokoncepció kialakítója Ruprecht László, a hely különlegessége, hogy a Hankook gumiabroncsgyár közelségét kihasználva a nemzetközi konyha mellett koreai konyhát is visz. A Jankovich-kúria persze nem csupán étterem: magas szintű szállodai és wellness szolgáltatásainak köszönhetően itt a testen kívül a lélek szintén felüdül.

A TALÁLKOZÓN RÉSZTVEVŐ ÉTTERMEK:
1. Almalomb Hosszúhetény
2. Anyukám Mondta – Encs
3. Erhardt Étterem Sopron
4. GUSTO 13 – Veszprém
5. Gusteau Kulináris Élményműhely – Mád
6. IKON Étterem – Debrecen
7. Jankovich Kúria Hotel és Étterem
8. Kistücsök Étterem – Balatonszemes
9. La Maréda Étterem Győr
10. Macok Bisztró és Borbár – Eger
11. MANDULA Étterem és Bor-Bár – Villány
12. Nomád Hotel – Noszvaj
13. Pajta – Őriszentpéter
14. PalKonyha – Palkonya
15. Platán Restaurant & Café – Tata
16. Rosinante Étterem – Szigetmonostor
17. Viator Apátsági Étterem – Pannonhalma

MEGHÍVOTT VENDÉGEK:

1. Pannónia Gasztrohajó – Budapest
2. 67sigma – Székesfehérvár

KÖZÖS NEVEZŐ: Közös nevező mindig van és ez nem csak a vendéglátás szeretete, hanem az ételekben kötelezően megjelenítendő azonos alapanyag is. Az egyik ezúttal a Jankovich-kúria jelképe, az alma lesz, míg a másik opció, egy regionális alapanyag hangsúlyos szerepeltetése abból a térségből, ahonnan adott étterem érkezik. A SVÉTlapon így a menü által kirajzolódik hazánk íztérképe is.

Íme a SVÉTLAP:

ALMALOMB
Lecsó füstös pesztós kápia krémmel tojással vagy szalonna pörccel
Lassú tűzön készített pacal zöldalmával és zöldborsóval
Omlós almás pite fahéjas tejszínnel és pirított mandulával

ANYUKÁM MONDTA
Focaccia, érlelt sonka, mandula, konfitált paradicsom
BBQ-mangalica, almaketchup
Barbi & Vikita sütije

GUSTO13 Bistro
Vaddisznószűz, velőropogós, alma, zeller
Tökös-almás krémes

ERHARDT Étterem
Hideg libamáj zsírjában, aszalt sárgabarackos-mandulás brióssal
Tejfölös-fokhagymás lángos, ropogósra sült göngyölt malachússal, kovászos uborkával
Somlói galuska, almával

GUSTEAU / ELSŐ MÁDI BORHÁZ és BISZTRÓ
Dukkah fűszeres bárány, chillis joghurt, savanyú hagyma, zempléni pityókás lángosban
Fűszeres, mézes dióval töltött alma vaníliafagylalttal

IKON Étterem
Debreceni, létai almás torma, házi kevert mustár
Mangalica tarja, alma, zeller
Szabolcsi alma , diós morzsa, karamell fagylalt
JANKOVICH KÚRIA
Kacsamájkrém, sült alma, szőlőmag lisztes briós
Mangalica pofa, hajdina, fehér kimchi
Körte, étcsokoládé, mogyoró

KISTÜCSÖK Étterem
Keszthelyi tokhal, zöldalmás káposzta salátával
Borjúmáj, karamellizált almával és sült zellerpürével

LAMARÉDA
Győri halászlé pirított tésztával
Wonton véres kolbász , szilvával
“Máglyarakás”

MACOK Bisztró és Borbár
Bárány a Hangács dűlőből, zöld búzás búzatöret, lecsó
Macok túrógombóc

MANDULA Étterem és Bor Bár
Csülök savanyú almaszósszal és sváb káposztával
Almás pite

NOMÁD Hotel és Glamping
Vaddisznó karaj, fehérrépa püré, zöld dió
Noszvaji szilvás gombóc

PAJTA
Petrezselymes alma “pezsgő”
Vargányaleves • kerek perec
Fogas • cukkini • alma • hajdina
Túrógombóc • tökmag • fehércsokoládé

PALKONYHA
Füstben sült bárány lapocka, paradicsom, zeller, stifolder, nudli
Créme brulée karamellizált almával

PLATÁN
Ökörfarok, kimchi, vietnámi leves
Sertésfül, “sólet”, salsa verde
ALMAfánk

ROSINANTE Étterem
Grillezett kacsamáj lilakáposzta püré, zöldalma, jalapeno
Málnás mézes-krémes, rebarbara és mangó pürével

VIATOR Apátsági Étterem és Borbár
Füstölt pisztráng, paradicsom, görögdinnye, édeskömény
Kacsamell, káposzta, almapüré, Calvados
AlMacaron almás-mákos joghurt mousse-val

PANNÓNIA Gasztrohajó
Kacsamájas körözött savanyított gombalevessel
Kolbászos csirkepaprikás szarvasgombás tejföllel, “speclivel”
Szilvalekváros hájas, almás bazsalikom fagylalttal

67SIGMA
Fürjmell és comb, zöldborsó, alma, fürjtojás
Alma, dió, sós karamell

Italok:

• Borok – Laposa Birtok, Royal Tokaji, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Thummerer Borászat, Gedeon Birtok, Borbély Pincészet
• Sörök – a fesztivál zöldalmás sörét a séfsöröket a Zip’s Brewhouse készíti
• Pálinkák – Bestillo, Szicsek
• Kávé – Nespresso, Black Sheep
• Olajok – Grapoila