Stabil inflációs környezet jellemzi júniust Magyarországon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 08. 11:40

A magyarországi éves infláció júniusban is a jegybanki célsáv alatt, 4% alatti szinten maradhatott a szakértők előrejelzései alapján. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) várhatóan 3,9%-os inflációs adatot közöl majd, ami jelzi a piaci várakozások enyhe javulását.

A szállítási költségek és a bérnyomások növekedése továbbra is magasabb értékeket mutat

A májusi 4%-os inflációt követően az elemzők szerint júniusban a pénzromlás üteme valamelyest mérséklődött, amit főleg az élelmiszerek áremelkedésének lassulása és a járműüzemanyag árának csökkenése indokol. Ez utóbbi tényező kiemelkedően hatott az inflációs ráta enyhe csökkenésére.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője szerint a különböző termékcsoportok drágulását a járműüzemanyag árcsökkenése szinte teljesen kiegyensúlyozta júniusban. Becsey Zsolt, az Unicredit vezető közgazdásza hozzáteszi, hogy a nagy szolgáltatók átárazási folyamatainak májusi lezárulása után az árak normalizálódásának folyamata kezdődött meg.

Ugyanakkor Becsey figyelmeztet, hogy az inflációs várakozások, a szállítási költségek és a bérnyomások növekedése továbbra is magasabb értékeket mutat, mint amelyek az árstabilitással összeegyeztethetők lennének. Ennek ellenére a júniusi adatok bizakodásra adnak okot, és jelzik, hogy az inflációs nyomás mérséklődhet a következő hónapokban.

Az infláció alakulását továbbra is szorosan figyelemmel kísérik a gazdasági szereplők, hiszen a stabil inflációs környezet elengedhetetlen a gazdasági növekedés és a fogyasztói bizalom fenntartásához Magyarországon. Az aktuális inflációs adatok a KSH hivatalos közleményében lesznek részletezve, amelyek további támpontot adnak a piaci szereplőknek a gazdaság jövőbeli alakulását illetően.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink