Stabil érték egy értékválsággal küzdő időszakban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 11. 23. 10:17

Izgalmas és különösen fontos periódusba lépett a MagNet Bank, amely a közösségi értékeket előtérbe helyező üzletpolitikájával üde színfoltja a hazai bankrendszernek. Mit jelent a közösségi szemlélet? Milyen nehézségekkel találkozhatnak ma a magyar vállalkozások, és milyen megoldásokat kínál problémáik enyhítésére a MagNet? Többek között ezen kérdések megválaszolására vállalkozott beszélgetőpartnerünk, Posch Richárd, a MagNet Bank banküzleti igazgatója.

– A MagNet Bank a régió egyetlen értékalapon működő pénzintézete. Miben különbözik egy közösségi bank a hagyományos kereskedelmi bankoktól? Hogyan mutatkozik meg a közösségi szemlélet a Bank üzletfilozófiájában, üzletpolitikájában?

Posch Richárd, MagNet Bank

Posch Richárd
banküzleti igazgató
MagNet Bank

– A Közép-Kelet európai régióban egyedüliként képviseljük a közösségi értékeket, és Magyarország egyetlen magyar magántulajdonban levő független – érdekcsoportokhoz nem kötődő – pénzintézete vagyunk. 2016-ban lettünk tagja az Érték­alapú Bankok Nemzetközi Szövetségének (Global Alliance for Banking on Values). Ez a globális szervezet több mint 70 tagbankot számlál világszerte. Az üzleti filozófiánk alapjait a közösségi banki modell adja, amely az embert és környezetét minden egyéb cél, így a profitcélok elé is helyezi. Ez azt is jelenti, hogy nem finanszírozunk olyan tevékenységet, hitelcélokat, amelyek az emberre és élőhelyére káros hatással lehetnek, és alapműködésünkbe építettük a segítő funkciót is.

– Megéri így üzletelni?

– Ez nem is kérdés! Több mint 26 éve nyereségesen működünk, de az értékalapú bankolás nemcsak jó biznisz, hanem nagy felelősséggel is jár. A mérsékeltebb profitelvárások mellett megfizethető szolgáltatásokat biztosítunk ügyfeleinknek, és emellett a bank profitjának egy részét a civil társadalom támogatására fordítjuk. Pozitív hatásunkat a hitelezés és a közösségi tevékenység területén is mérjük, és ügyfeleinknek különleges ügyféljogokat ajánlunk fel, amelyek által beleszólhatnak abba, hogy a nyereségünk egy részét milyen társadalmi szervezetek kapják.

– A tavalyi és az idei év egyik jelentős eseménye volt a Sopron Bank akvirálása. A növekedés egyértelmű hatása mellett milyen új lehetőségekhez segítette hozzá ez az esemény a bankot?

– Elsőként kell kiemelni, hogy jó minőségű ügyfélportfóliót, új vállalati és lakossági ügyfeleket és értékes tudással, helyismerettel rendelkező kollégákat nyertünk az akvizícióval. Egyúttal lehetőséget kaptunk arra, hogy a közösségi és értékalapú bankolás filozófiáját egy gazdaságilag fejlett régióban is elérhetővé tudjuk tenni.

Másodsorban az akvizícióval elért gazdaságosabb üzemméretet említeném. Vállalati hitelállományunk közel 40%-kal, lakossági hitelállományunk 100%-kal nőtt, jelenleg 10 000 vállalati ügyfélnek és 52 000 lakossági ügyfélnek vezetünk számlát. Ez az ügyfélszám már megengedi olyan termékek és szolgáltatások fejlesztését és bevezetését, amelyekre eddig kevésbé, vagy nem volt lehetőség. A Bank emiatt nagyon izgalmas időszak előtt áll, több fontos fejlesztési projekt indult el és van előkészítés alatt. Ezek közül párat már az új Sopron Bankból érkező ügyfeleinknek is meg tudtunk mutatni 2022 második felében, és még több újdonság érkezik 2023-ban, mind a lakossági, mind pedig a vállalati termékeink frontján.

Összetett, egyedi konstrukciók

– Mindannyian megérezzük a világban zajló folyamatok hatásait. Milyen kihívásokkal találják magukat szemben a magyar vállalkozások?

– Az elmúlt évek konjunktúrája, a kiszámíthatónak, stabilnak mondható makrokörnyezet kellő lendületet és megnyugtató biztonságot jelentett a vállalkozások számára. A pandémia már rámutatott a hosszú ellátási láncok, a globalizált piacok sérülékenységére, majd az orosz–ukrán konfliktus ezt tovább mélyítette. Európát nagymértékben érintő energiaválság, felpörgő magas infláció, bérnyomás, hirtelen és gyorsan emelkedő kamatkörnyezet stb. – jelenleg ezekkel a kihívásokkal találják szemben magukat a vállalkozások. Eltűnt a biztonság és a kiszámíthatóság, ami az egyik legfontosabb iránytű egy vállalkozás működése során.

– Milyen megoldásokat kínál a MagNet Bank a meglévő és új ügyfeleinek ezen a jelenlegi nehezített pályán?

– Vállalati oldalon a Bank elsősorban a magyar tulajdonban levő, stabilan és eredményesen működő mikro-, kis- és középvállalkozásokat szeretné kiszolgálni és támogatni működésük során. Gyakorlatilag minden olyan hiteltermékkel rendelkezünk, amire egy hazai mikro- és kisvállalatnak működése során szüksége lehet. A MagNet kínálatában megtalálható a mindennapi működés biztonságossá tételéhez szükséges, likviditást segítő folyószámla-/forgóeszközhitel, közép- lejáratú hitelek, tartós forgóeszközhitel, infrastrukturális fejlesztést, kapacitásbővítést célzó beruházási hitel és a kapcsolódó támogatás előfinanszírozását célzó hitel is.

Mivel a méretünk engedi, erősségünk az összetettebb, egyedi konstrukciók finanszírozására szolgáló projekthitelek nyújtása és a tevékenységhez kötődő bankgarancia-keretek, egyedi bankgaranciák kibocsátása. Azokra a helyzetekre, ahol kulcsfontosságú a gyors ügymenet, az egyszerűsített elbírálású és folyamat alá tartozó dobozos termékeink, a MagNet Start folyószámla és MagNet Stabilitás forgóeszközhitel szolgálnak megoldással.

Azoknak a vállalati ügyfeleknek pedig, akik valami miatt nehezebben juthatnak hitelhez, de megfelelő vevőkkel rendelkeznek, a MagNet Faktor faktorálási szolgáltatásait tudjuk ajánlani.

A KAVOSZ-szal karöltve

– Bővültek az államilag támogatott hitelek terén is. Milyen céllal kezdett el a MagNet Bank a KAVOSZ-szal együtt dolgozni?

– A MagNet hazai tulajdonban lévő kereskedelmi bank, valahol kézenfekvő, hogy szintén a hazai tulajdonú mikro-, kis- és középvállalatokat próbálja megszólítani. Ennek az ügyfélkörnek a finanszírozási igényeire nagyon jól rímelnek a Széchenyi Kártya termékek. A jelenlegi gyorsan változó gazdasági környezetben pedig még inkább kiemelkednek a Széchenyi Kártya konstrukciók előnyei. Például egy beruházás megvalósításának mérlegelésekor a konstrukció nyújtotta alacsony és fix kamat, a türelmi idő, a futamidő alatti fix törlesztőrészletek kiszámíthatóvá teszik a finanszírozást. Ez mind a tulajdonosi, mind a banki oldalon megkönnyítheti a döntést.

2022 tavaszán a Bank együttműködési megállapodást kötött a KAVOSZ-szal, és csatlakozott a Széchenyi Kártya Programhoz. Ennek keretében folyamatosan vezeti be a programban elérhető és a Banki célcsoport részére releváns termékeket. 2022. 09. 01. óta elérhető a SZK MAX beruházási és SZK MAX likviditási hitel. Így örömmel el tudom mondani, hogy a hagyományos vállalati hitelek mellett már támogatott Széchenyi-konstrukciókkal is állunk a meglevő és leendő ügyfeleink rendelkezésére. 2023 első negyedévében pedig szeretnénk bevezetni a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel terméket is. Mindezek mellett folyamatosan figyelemmel kísérjük a KAVOSZ újonnan megjelenő konstrukcióinak bevezetését is.

– Milyen eredményeket értek el eddig az együttműködésben, és milyen további közös céljaik vannak?

– Jelenleg a vállalatfinanszírozó kollégák a teljes vállalati hitelállomány 10%-ának megfelelő SZK MAX beruházási és likviditási hiteligényt dolgoznak fel. Azt gondolom, ez az arány magáért beszél, és megerősít bennünket a folytatásban.

Célunk, hogy a jövőben szorosan együttműködjünk a KAVOSZ-szal, emiatt folyamatosan figyeljük az esetlegen megjelenő új termékeket és ezek közül azokat, amelyek az ügyfeleinknek relevánsak lehetnek, a lehető leggyorsabban bevezetjük és elérhetővé tesszük. Szeretnénk mind a meglevő, mind a leendő ügyfeleinket a lehető legversenyképesebb termékekkel kiszolgálni. A jelenlegi kamatkörnyezetben nagyon nehéz olyan piaci finanszírozást találni egy vállalkozásnak, amit ki tud gazdálkodni. A Széchenyi-termékek viszont elérhető finanszírozási megoldást nyújtanak.

További információ: magnetbank.hu (x)

Kapcsolódó cikkeink