A fröccs dicsőséges visszatérése
Sok mindent hívnak ma fröccsnek, de a többség a Jedlik Ányos által „feltalált” bor-szóda keveréket érti az elnevezésen, amely a spritzer kifejezést túl németesnek tartó Vörösmartytól származik. Ismert borászaink is szeretik, akad közöttük, aki lapunknak nyilatkozva fontosnak nevezte a bor népszerűbbé, trendibbé válásának folyamatát a fiatalok körében. A fröccs gasztronómiai reneszánszában nyilvánvaló szerepet játszik a boralapú szénsavas italok megállíthatatlan hódítása is. Mostani számunk pezsgős körképének egyik megszólalója egyenesen a pezsgőpiac stagnálásának lehetséges okai között tartja számon a magyar fröccskultúra éledését.
Akárhogy is, a fröccs a könnyedséget, frissességet jelenti a nyárban, sikeres visszatérése a vendéglátásba egyértelműen látszott az elmúlt egy-két évben; ahogy ma már a legjobb francia konyakot sem snassz szénsavas (akár üdítő-) italokkal hígítani, úgy egyre kevésbé feltűnő a hazai szórakozóhelyeken a minőségi borhoz szódát keverni.
A fröccs hungarikum! Országszerte fesztiválokat szerveznek köré, amelyek nevében a fröccs hívószóként szerepel, és lehet már fröccsöt palackozva is kapni (milyen régóta vártuk már, hogy valaki merjen próbálkozni ilyen termékkel!). Ami pedig az ital kedveltségét (és persze eladhatóságát) cáfolhatatlanul bizonyítja: megjelentek annak „továbbfejlesztett” változatai is, nevesül a fröccskoktélok! A nyár bulijaiban mind többet találkozhattunk olyan jó borokkal készülő, jéghideg szódás mixekkel, amelyeket friss zöldséggel, gyümölccsel, természetes szörpökkel, fűszernövényekkel ízesítettek a „fröccsmixerek” – a Szigeten például egyértelmű közönségsikere volt az ilyen módon turbózott szóda-bor kombóknak. //
Kapcsolódó cikkeink
Ca di Rajo – Menolia Prosecco Extra Brut/Brut/Extra Dry
A Menolia egy Prosecco DOC Treviso, amely a klasszikus Prosecco…
Tovább olvasom >A bőrszépítés nemcsak a krémeken múlik – mit üzen a dietetikus?
A szépségipar régóta hangsúlyozza a külsőleg alkalmazott bőrápolók szerepét, miközben…
Tovább olvasom >A Babits Borászat aszúja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
A Babits Borászat 2019-es 6 puttonyos aszúja nyerte a Szegedi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Otthon főz a magyar fiatal – nem trendi a gyorsétterem
A magyar fiatalok többsége ritkán vagy egyáltalán nem jár gyorsétterembe,…
Tovább olvasom >KSH: a turisztikai szálláshelyeken a vendégek száma (1,4 millió) 17, a vendégéjszakáké (3,4 millió) 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit áprilisban
2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Újabb hónapban remekelt a turisztikai ágazat
Március után, áprilisban ismét pörgött a turizmus: a vendégek száma…
Tovább olvasom >