A fröccs dicsőséges visszatérése

Szerző: jungandrea Dátum: 2017. 09. 23. 12:54

Sok mindent hívnak ma fröccsnek, de a többség a Jedlik Ányos által „feltalált” bor-szóda keveréket érti az elnevezésen, amely a spritzer kifejezést túl németesnek tartó Vörösmartytól származik. Ismert borászaink is szeretik, akad közöttük, aki lapunknak nyilatkozva fontosnak nevezte a bor népszerűbbé, trendibbé válásának folyamatát a fiatalok körében. A fröccs gasztronómiai reneszánszában nyilvánvaló szerepet játszik a boralapú szénsavas italok megállíthatatlan hódítása is. Mostani számunk pezsgős körképének egyik megszólalója egyenesen a pezsgőpiac stagnálásának lehetséges okai között tartja számon a magyar fröccskultúra éledését.

Akárhogy is, a fröccs a könnyedséget, frissességet jelenti a nyárban, sikeres visszatérése a vendéglátásba egyértelműen látszott az elmúlt egy-két évben; ahogy ma már a legjobb francia konyakot sem snassz szénsavas (akár üdítő-) italokkal hígítani, úgy egyre kevésbé feltűnő a hazai szórakozóhelyeken a minőségi borhoz szódát keverni.

A fröccs hungarikum! Országszerte fesztiválokat szerveznek köré, amelyek nevében a fröccs hívószóként szerepel, és lehet már fröccsöt palackozva is kapni (milyen régóta vártuk már, hogy valaki merjen próbálkozni ilyen termékkel!). Ami pedig az ital kedveltségét (és persze eladhatóságát) cáfolhatatlanul bizonyítja: megjelentek annak „továbbfejlesztett” változatai is, nevesül a fröccskoktélok! A nyár bulijaiban mind többet találkozhattunk olyan jó borokkal készülő, jéghideg szódás mixekkel, amelyeket friss zöldséggel, gyümölccsel, természetes szörpökkel, fűszernövényekkel ízesítettek a „fröccsmixerek” – a Szigeten például egyértelmű közönségsikere volt az ilyen módon turbózott szóda-bor kombóknak. //

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink