A fröccs dicsőséges visszatérése
Sok mindent hívnak ma fröccsnek, de a többség a Jedlik Ányos által „feltalált” bor-szóda keveréket érti az elnevezésen, amely a spritzer kifejezést túl németesnek tartó Vörösmartytól származik. Ismert borászaink is szeretik, akad közöttük, aki lapunknak nyilatkozva fontosnak nevezte a bor népszerűbbé, trendibbé válásának folyamatát a fiatalok körében. A fröccs gasztronómiai reneszánszában nyilvánvaló szerepet játszik a boralapú szénsavas italok megállíthatatlan hódítása is. Mostani számunk pezsgős körképének egyik megszólalója egyenesen a pezsgőpiac stagnálásának lehetséges okai között tartja számon a magyar fröccskultúra éledését.
Akárhogy is, a fröccs a könnyedséget, frissességet jelenti a nyárban, sikeres visszatérése a vendéglátásba egyértelműen látszott az elmúlt egy-két évben; ahogy ma már a legjobb francia konyakot sem snassz szénsavas (akár üdítő-) italokkal hígítani, úgy egyre kevésbé feltűnő a hazai szórakozóhelyeken a minőségi borhoz szódát keverni.
A fröccs hungarikum! Országszerte fesztiválokat szerveznek köré, amelyek nevében a fröccs hívószóként szerepel, és lehet már fröccsöt palackozva is kapni (milyen régóta vártuk már, hogy valaki merjen próbálkozni ilyen termékkel!). Ami pedig az ital kedveltségét (és persze eladhatóságát) cáfolhatatlanul bizonyítja: megjelentek annak „továbbfejlesztett” változatai is, nevesül a fröccskoktélok! A nyár bulijaiban mind többet találkozhattunk olyan jó borokkal készülő, jéghideg szódás mixekkel, amelyeket friss zöldséggel, gyümölccsel, természetes szörpökkel, fűszernövényekkel ízesítettek a „fröccsmixerek” – a Szigeten például egyértelmű közönségsikere volt az ilyen módon turbózott szóda-bor kombóknak. //
Kapcsolódó cikkeink
Mókás éttermi kampány: aki leadja a telefonját, ingyen bort kap
Az észak-itáliai Verona városában található Al Condominio étterem egy különleges…
Tovább olvasom >A bortermeléshez nélkülözhetetlenek az alacsony környezetterhelésű technológiák
Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon…
Tovább olvasom >Több száz bor mutatkozott be a Winelovers Grand kóstolón
Több mint 150 magyar bor- és pezsgőmárka vett részt összesen…
Tovább olvasom >További cikkeink
MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >Szakácsolimpia
A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban zajlott le…
Tovább olvasom >Meglepő ízibridek – A nap képe
Szeretjük a csokoládét! Sokunk kedvenc chiliszósza pedig az évekkel ezelőtt…
Tovább olvasom >