Spórolásból nyúl a felhősítéshez sok hazai cég

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 16. 10:15

Több szempontból is piacvezető Magyarország a régióban a felhőszolgáltatásokban. Jellemzően a költségcsökkentési vágy fűti a felhősítést – mutat rá egy új kutatás. Idehaza a vállalkozások fejlődése gyorsabb ezen a területen, mint a leginkább felhőalapú szoftverkörnyezetre támaszkodó országokban működő cégeké.

Nagy előny a könnyű elérhetőség

Regionális kutatás készült a felhősítésről

Az SAP és a Kantar legújabb közös kutatásában több mint 1200 kelet- közép-európai cégvezető vett részt. Nagyjából a háromnegyedük nyilatkozta, hogy a vállalatuk legalább egy felhőszolgáltatást használ. Átlagosan hat üzleti területen alkalmaznak ilyen megoldásokat.

Az eredmények arra utalnak, hogy a felhőalapú technológiák erősen befolyásolják a régiós üzleti környezetet, ugyanakkor a vállalatok előtt még hosszú út áll a teljes hasznosításig. Az elérhető megoldások ismertsége változatos képet mutat a régióban, és a felhőalapú vállalatirányítási rendszerek elterjedése is meglehetősen egyenetlen

– írja elemzésében a hwsw.hu.

Fejlesztéseket terveznek

A felmérésből kiderül, hogy a közép- kelet-európai vállalatok 61 százaléka tervezi, hogy 2023-ban több üzleti területen vezet be felhőalapú szolgáltatást. Nagyjából 70 százalékuk pedig két éven belül számol ilyen beruházásokkal.

Tízből hét menedzser azonban kockázatosnak tartja, hogy a felhőben esetleg jogosulatlanok is hozzáférhetnek a vállalat érzékenyebb adataihoz. Ezért a válaszadók több mint fele a felhőalapú fejlesztések helyett inkább más kihívásokra fókuszál idén.

A hasonló fejlesztések mellett szólhat az is, hogy amíg a magasabb digitalizációs szinten lévő vállalatok 45 százaléka tapasztalt visszaesést az értékesítésében 2021-ben, a kevésbé modernizált cégek 73 százalékának volt ilyen tapasztalta.

Még több infó a hssw.hu oldalán

Kapcsolódó cikkeink