Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk körben fogyasztják – pedig Magyarország az egyik legjelentősebb spárgatermelő ország az Európai Unióban. A hazai termés évről évre meghaladja a 3000 tonnát, ám a spárga 80–90 százaléka exportra kerül, főként Németországba és Ausztriába. Eközben itthon még mindig sokan nem tudják, milyen sokféleképpen felhasználható ez a különleges és egészséges zöldség – mutat rá a HelloVidék.
Korai szezonstart, szedd magad már most!
Bár a spárgaszezon hivatalosan április végén indul, az enyhe időjárásnak köszönhetően már most megjelentek az első friss hajtások a hazai piacokon. A Bács-Zöldért Zrt. már el is indította az idei első „szedd magad” akcióját Borbáson, ahol a spárga kilónként 1500 forintért szedhető. A kecskeméti piacon előkészítve 2500 forint/kg áron kapható a zöldség, amely így is kedvezőbb, mint sok import alternatíva.
A szedd magad lehetőség nemcsak kedvezőbb árat jelent, hanem közvetlen kapcsolatot is a termelőkkel és a termőfölddel – ami manapság egyre nagyobb értéket képvisel.
Spárgában erősek vagyunk – csak nem a fogyasztásban
Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő ország az EU-ban, a termelés 90 százaléka Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére koncentrálódik. A termesztés 2015 körül indult növekedésnek, majd a COVID-járvány idején visszaesett, mára körülbelül 2000 hektáron termesztenek spárgát.
Annak ellenére, hogy a hazai éghajlat és talajszerkezet kedvező a termesztéshez, a belső fogyasztás alacsony. Pedig a spárga nemcsak ízletes, hanem valóságos vitamin- és ásványianyag-bomba.
Miért érdemes spárgát enni?
A spárga zsenge hajtása 95%-ban víz, mégis jelentős mennyiségben tartalmaz
-
A-, C-, E-, K- és B-vitaminokat,
-
folsavat,
-
kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot és káliumot.
Magas rosttartalma támogatja az emésztést, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás étrendekbe is kiválóan beilleszthető. Várandósok számára különösen ajánlott a magas folsavtartalom miatt, a benne lévő B-vitaminok pedig hozzájárulnak az idegrendszer működéséhez és az általános jó közérzethez.
Hogyan fogyasztható?
Sokan kizárólag frissen fogyasztják, pedig a spárga kiválóan fagyasztható, savanyítható, kovászolható és szárítható is. A szárított spárgából készíthető krémleves nemcsak különleges, hanem ízben is intenzívebb alternatíva. Érdemes kísérletezni vele salátákban, köretként, vagy akár tésztás ételek részeként is.
Ideje megismerni – és megszeretni
A spárga idehaza továbbra is alulértékelt zöldség, miközben a termesztési és táplálkozási értéke is kiemelkedő. A szedd magad akciók és a friss tavaszi kínálat kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a magyar fogyasztók újra felfedezzék ezt a rendkívül sokoldalú, tápanyagdús növényt – amelyből egyébként exportnagyhatalomnak számítunk, csak még nem élünk a saját lehetőségeinkkel.
A spárga tehát több mint tavaszi kuriózum: egészséges, helyi és fenntartható választás – most már csak annyi kell, hogy mi is elkezdjük értékelni.
Kapcsolódó cikkeink
Több mint 2,1 milliárd eurót fektetett be Olaszországban a Lidl öt év alatt
A Lidl Italia az elmúlt öt évben több mint 2,1…
Tovább olvasom >Élelmiszer-kereskedelem 2025 elején: nőtt az uniós import, csökkent a kereskedelmi többlet
2025 januárjában az Európai Unió agrár-élelmiszeripari kereskedelme vegyes képet mutatott:…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Továbbra is alacsony Magyarországon az egyszer használatos műanyagok újrahasznosításának aránya
A környezetbe kerülő műanyagok épp az előnyös használati tulajdonságaik miatt…
Tovább olvasom >MBH Bank: 1,1 százalékos növekedés várható az idei évben
A vámháború fennálló kockázatai jelentősen korlátozzák a hazai növekedési kilátásokat,…
Tovább olvasom >5-10 ezer forint közötti az átlagos gyereknapi ajándék
Egy friss kutatás szerint a magyar szülők többsége gyereknapon már…
Tovább olvasom >