Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk körben fogyasztják – pedig Magyarország az egyik legjelentősebb spárgatermelő ország az Európai Unióban. A hazai termés évről évre meghaladja a 3000 tonnát, ám a spárga 80–90 százaléka exportra kerül, főként Németországba és Ausztriába. Eközben itthon még mindig sokan nem tudják, milyen sokféleképpen felhasználható ez a különleges és egészséges zöldség – mutat rá a HelloVidék.
Korai szezonstart, szedd magad már most!
Bár a spárgaszezon hivatalosan április végén indul, az enyhe időjárásnak köszönhetően már most megjelentek az első friss hajtások a hazai piacokon. A Bács-Zöldért Zrt. már el is indította az idei első „szedd magad” akcióját Borbáson, ahol a spárga kilónként 1500 forintért szedhető. A kecskeméti piacon előkészítve 2500 forint/kg áron kapható a zöldség, amely így is kedvezőbb, mint sok import alternatíva.
A szedd magad lehetőség nemcsak kedvezőbb árat jelent, hanem közvetlen kapcsolatot is a termelőkkel és a termőfölddel – ami manapság egyre nagyobb értéket képvisel.
Spárgában erősek vagyunk – csak nem a fogyasztásban
Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő ország az EU-ban, a termelés 90 százaléka Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére koncentrálódik. A termesztés 2015 körül indult növekedésnek, majd a COVID-járvány idején visszaesett, mára körülbelül 2000 hektáron termesztenek spárgát.
Annak ellenére, hogy a hazai éghajlat és talajszerkezet kedvező a termesztéshez, a belső fogyasztás alacsony. Pedig a spárga nemcsak ízletes, hanem valóságos vitamin- és ásványianyag-bomba.
Miért érdemes spárgát enni?
A spárga zsenge hajtása 95%-ban víz, mégis jelentős mennyiségben tartalmaz
-
A-, C-, E-, K- és B-vitaminokat,
-
folsavat,
-
kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot és káliumot.
Magas rosttartalma támogatja az emésztést, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás étrendekbe is kiválóan beilleszthető. Várandósok számára különösen ajánlott a magas folsavtartalom miatt, a benne lévő B-vitaminok pedig hozzájárulnak az idegrendszer működéséhez és az általános jó közérzethez.
Hogyan fogyasztható?
Sokan kizárólag frissen fogyasztják, pedig a spárga kiválóan fagyasztható, savanyítható, kovászolható és szárítható is. A szárított spárgából készíthető krémleves nemcsak különleges, hanem ízben is intenzívebb alternatíva. Érdemes kísérletezni vele salátákban, köretként, vagy akár tésztás ételek részeként is.
Ideje megismerni – és megszeretni
A spárga idehaza továbbra is alulértékelt zöldség, miközben a termesztési és táplálkozási értéke is kiemelkedő. A szedd magad akciók és a friss tavaszi kínálat kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a magyar fogyasztók újra felfedezzék ezt a rendkívül sokoldalú, tápanyagdús növényt – amelyből egyébként exportnagyhatalomnak számítunk, csak még nem élünk a saját lehetőségeinkkel.
A spárga tehát több mint tavaszi kuriózum: egészséges, helyi és fenntartható választás – most már csak annyi kell, hogy mi is elkezdjük értékelni.
Kapcsolódó cikkeink
Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Sokszínű szezon: változó trendek az európai spárgapiacon
A 2024-es spárgaszezon is megerősítette, hogy Európa egyik legnépszerűbb tavaszi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Növekszik a 3D-nyomtatott hús elfogadottsága Németországban
Németországban egyre nyitottabbak a fogyasztók a 3D-nyomtatott, laboratóriumi körülmények között…
Tovább olvasom >Mélytechnológiai központot nyit a Nestlé az innováció felgyorsítására
Új mélytechnológiai központ létrehozását tervezi a Nestlé Svájcban, hogy megerősítse…
Tovább olvasom >Új saját márkás hús-termékcsaládot vezet be a Lidl az USA-ban
A Lidl US első alkalommal vezet be saját márkás frisshús-termékcsaládot…
Tovább olvasom >