Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 04. 24. 10:56

Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk körben fogyasztják – pedig Magyarország az egyik legjelentősebb spárgatermelő ország az Európai Unióban. A hazai termés évről évre meghaladja a 3000 tonnát, ám a spárga 80–90 százaléka exportra kerül, főként Németországba és Ausztriába. Eközben itthon még mindig sokan nem tudják, milyen sokféleképpen felhasználható ez a különleges és egészséges zöldség – mutat rá a HelloVidék.

Korai szezonstart, szedd magad már most!

Bár a spárgaszezon hivatalosan április végén indul, az enyhe időjárásnak köszönhetően már most megjelentek az első friss hajtások a hazai piacokon. A Bács-Zöldért Zrt. már el is indította az idei első „szedd magad” akcióját Borbáson, ahol a spárga kilónként 1500 forintért szedhető. A kecskeméti piacon előkészítve 2500 forint/kg áron kapható a zöldség, amely így is kedvezőbb, mint sok import alternatíva.

A szedd magad lehetőség nemcsak kedvezőbb árat jelent, hanem közvetlen kapcsolatot is a termelőkkel és a termőfölddel – ami manapság egyre nagyobb értéket képvisel.

Spárgában erősek vagyunk – csak nem a fogyasztásban

Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő ország az EU-ban, a termelés 90 százaléka Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére koncentrálódik. A termesztés 2015 körül indult növekedésnek, majd a COVID-járvány idején visszaesett, mára körülbelül 2000 hektáron termesztenek spárgát.

Annak ellenére, hogy a hazai éghajlat és talajszerkezet kedvező a termesztéshez, a belső fogyasztás alacsony. Pedig a spárga nemcsak ízletes, hanem valóságos vitamin- és ásványianyag-bomba.

Miért érdemes spárgát enni?

A spárga zsenge hajtása 95%-ban víz, mégis jelentős mennyiségben tartalmaz

  • A-, C-, E-, K- és B-vitaminokat,

  • folsavat,

  • kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot és káliumot.

Magas rosttartalma támogatja az emésztést, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás étrendekbe is kiválóan beilleszthető. Várandósok számára különösen ajánlott a magas folsavtartalom miatt, a benne lévő B-vitaminok pedig hozzájárulnak az idegrendszer működéséhez és az általános jó közérzethez.

Hogyan fogyasztható?

Sokan kizárólag frissen fogyasztják, pedig a spárga kiválóan fagyasztható, savanyítható, kovászolható és szárítható is. A szárított spárgából készíthető krémleves nemcsak különleges, hanem ízben is intenzívebb alternatíva. Érdemes kísérletezni vele salátákban, köretként, vagy akár tésztás ételek részeként is.

Ideje megismerni – és megszeretni

A spárga idehaza továbbra is alulértékelt zöldség, miközben a termesztési és táplálkozási értéke is kiemelkedő. A szedd magad akciók és a friss tavaszi kínálat kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a magyar fogyasztók újra felfedezzék ezt a rendkívül sokoldalú, tápanyagdús növényt – amelyből egyébként exportnagyhatalomnak számítunk, csak még nem élünk a saját lehetőségeinkkel.

A spárga tehát több mint tavaszi kuriózum: egészséges, helyi és fenntartható választás – most már csak annyi kell, hogy mi is elkezdjük értékelni.

Kapcsolódó cikkeink