Spanyolország hat hónapra eltörli az alapvető élelmiszerek áfáját

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 09. 09:52

A lakosságot a megélhetési nehézségek közepette segítő intézkedéscsomag részeként Spanyolország hat hónapra eltörölte az alapvető élelmiszerek áfáját.

Pedro Sánchez miniszterelnök december végén jelentette be, hogy az olyan alapvető élelmiszerekre, mint a kenyér, a liszt, a tej, a sajt, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, a hüvelyesek, a burgonya és a gabonafélék után fizetendő áfát négy százalékról nullára csökkenti a kormány Spanyolországban. Az olívaolajra és tésztafélékre kivetett adó mértéke pedig 10 százalékról 5 százalékra módosul.

Azon túl, hogy a spanyol minisztertanács a mezőgazdasági termelőknek a műtrágyaárak emelkedése miatti költségnövekedés ellensúlyozására 300 millió eurós közvetlen támogatást nyújtott, most több mint 4,2 millió alacsony jövedelmű család számára hagyott jóvá 200 eurós egyszeri segélyt is.

Az új válságcsomag értéke 10 milliárd euró, amivel a kormány támogatásokra fordított összkiadása elérte a 45 milliárd eurót.

Az elmúlt hónapokban a Sanchez-kormány fokozta az Európa-szerte megnőtt infláció megfékezésére tett erőfeszítéseit.

Az infláció Spanyolországban a júliusi rekordszintű 10,8%-os éves szintű emelkedést követően novemberben 6,8%-ra mérséklődött. Az élelmiszerárak  azonban ellenálltak a csökkenésnek és novemberben 15,3%-kal emelkedtek éves szinten.

A korábban 0,20 EUR/liter üzemanyag-kedvezményre jogosultak körét most ugyanakkor a leginkább érintett ágazatokra, így a fuvarozókra, a mezőgazdasági termelőkre, a hajózási társaságokra és a halászokra korlátozták.

ESM

Kapcsolódó cikkeink